Риши Сунак - "висящият" британски мост към Индия

Най-старата демокрация в света отново задава модата

Риши Сунак - "висящият" британски мост към Индия | StandartNews.com
  • Най-старата демокрация в света отново задава модата
  • Три неща работят за новия британски премиер, но меденият му месец във властта ще е кратък

 

Едва ли можеше да има по-подходящ момент за възкачването на Риши Сунак на премиерския пост. На 24 октомври, началото на индийския празник на светлината Дивали, той стана първият министър-председател на Великобритания от индийски произход, първият цветнокож премиер на страната, първият хиндуист начело на правителството и най-младият човек на поста за последните 200 години. 42-годишният Сунак пое юздите на Обединеното кралство в годината, в която бившата перла в короната от времената на Британската империя - Индия - празнува 75 години от обявяването на своята независимост.

Символизмът не е от вчера

Какво се случи в последните дни? Лиз Тръс изостави премиерския пост, а Борис Джонсън се отказа посред ентусиазма си да се завърне начело на властта. Така остана Риши Сунак да оглави правителството. Неговите събратя индийци (да не говорим за британците!) по целия свят изпитват смесени чувства от това "възкачване на премиерския престол", както някои потребители в интернет шеговито го нарекоха.

Впрочем индийската диаспора по света има какво да вземе като пример от светкавичния възход на този властен брокер в британската политика, подпомогнат отчасти от годините на сътресения на "Даунинг стрийт" 10 и от разрива в редиците на консерваторите. Риши Сунак е роден в Саутхемптън, син на лекар и фармацевтка от Пенджаб, които емигрират първо в Източна Африка, преди да се установят във Великобритания. Сунак има типичната за един консерватор кариера - начално и средно образование в частно училище, диплома от Оксфорд и множество семейни връзки с парите. Преди да бъде избран за народен представител през 2015 г. той работи за различни международни финансови компании. Тогава се жени за своята съкласничка от Станфорд Акшата Мурти - дъщеря на индийския милиардер Нараяна Мурти, който през 80-те години на миналия век е сред основателите на технологичния гигант Infosys. Финансовата кариера на Сунак и богатството на съпругата му ги направиха една от най-богатите двойки във Великобритания.

Политиката не е за наивници

В парламента ранната подкрепа на Сунак за Брекзит му спечели благоволението на лидерите на консерваторите след оттеглянето на Дейвид Камерън. Тереза Мей го назначи в своя кабинет през 2018 година, а след като тя подаде оставка, Сунак се прехвърли в лагера на Борис Джонсън. Последният му даде поста на министър на финансите и точно там Риши Сунак се превърна в нещо като звезда от епохата на Ковид-19. Неговите пресконференции и публични обръщения към британците в първите месеци на пандемията, показващи "здрав дух в здраво тяло", му спечелиха много хвалби, макар да донесоха не една и две спекулации, че той може би се цели в поста на шефа си. Но Сунак се възползва от масовото обществено възприятие за компетентност по-късно, по време на скандала "партигейт" потопил кораба "Джонсън". Риши Сунак умело се справяше с политическата криза във Великобритания и съвсем навреме подаде оставка от кабинета на Джонсън, в момента когато одобрението към премиера беше спаднало. След това се нареди и на опашката да наследи бившия си началник като лидер на Консервативната партия. Някои тори се присмиваха на кандидатурата му поради желанието му да се меси в работата на специалистите при налагането на мерките срещу ковид, както и заради готовността му да зареже Джонсън при първия знак за провал. Когато Риши Сунак стигна до балотаж срещу Лиз Тръс, партията реши да подкрепи нея и го правеше до последно. Докато не дойде моментът на истинатаЕ

Винаги играй етническата карта

Описаното дотук би било фамозен политически възход, в която и да било държава и при каквито и да е обстоятелства. Но при Сунак триумфът се допълва и от неговата етническа принадлежност, както и от религията му. Британските индийци, особено изповядващите хиндуизма, исторически клонят към Лейбъристката партия, предвид историята на крещящ расизъм сред консерваторите. Но през последните години, с възхода на популистите, повече британци от южноазиатски произход се насочиха към център-дясното. Различни фактори допринесоха за товаЕ

Хиндуисткият национализъм, засилил се при управлението на премиера Нарендра Моди в Индия, разшири глобалното си присъствие, подтикван отчасти от масовата дезинформация в социалните мрежи. От друга страна по-привилегированите индийски мигранти по света все повече подкрепят ориентираните към бизнеса политици. Консервативните политици в западните страни често се възприемат като "приятелски настроени към Индия", т.е. към на практика дясното правителство на Моди. Наистина, някои от най-видните британски политици от индийски произход в световен мащаб се издигнаха при кабинетите на торите. Сред тях са Алок Шарма, който ръководеше миналогодишната конференция на ООН за климата, изтерзаната от скандали луда фенка на Маргарет Тачър Прити Пател, която бе министър и при Мей, и при Джонсън, и разбира се Сюела Брейвърман, назначена в кабинета на Тръс, която бе принудена да подаде оставка миналата седмица за неправилно боравене с документи (и след като направи коментари за индийските имигранти, които почти провалиха търговска сделка между Великобритания и Индия).

Глас народен, глас божи

Как ли индийците сега гледат на новия премиер Риши Сунак? Един обзор на могъщите социални мрежи показва, че всички погубени надежди от времето, когато Тръс го победи за най-високия политически пост, се появяват отново, тъй като индийците включиха новия премиер в пожеланията към семействата си за Дивали.

След победата на Сунак в надпреварата в Консервативната партия социалните медии се напълниха с коментари на хора, изразяващи надежда, че индийците най-накрая ще бъдат взети насериозно на световната сцена. Други обаче са по-скептични към премиера. Едно показателно съобщение гласи така: "Той не е като повечето от нас. Той е шикозен и богат, и е точно като всички останали в Уестминстър." Дори колегите му консерватори са предпазливи предвид голямото му богатство. Съпартиец на Сунак, който също е британски индиец, каза пред Ройтерс, че новият министър-председател "е част от световния елит", за разлика от "обикновения човек, който ходи на работа и се сблъсква с ежедневните проблеми".

Вярата не е това, което беше

Много въпроси и отговори в диаспората са фокусирани, не само върху етническата принадлежност, но и върху хиндуистката вяра на Сунак. Последната има символично значение. В края на краищата той сега ръководи партията на Уинстън Чърчил, който някога позорно наричал индийците "зверове със зверска религия". Поне повърхностно Сунак представлява голям напредък в страна, която е била жестока с индийците в продължение на векове. Бизнесмен от Делхи каза пред Ей Би Си Нюз, че това е "момент на гордост за Индия", че "страната, която ни управляваше толкова дълго" сега миропомаза министър-председател от индийски произход.

Сунак от своя страна се гордее с хиндуизма си. Той положи депутатската си клетва върху копие от "Бхагавад Гита" (най-важното писание в хиндуизма) и използва присъствието си в социалните медии, за да споделя снимки на себе си, практикувайки своята вяра. Това е особено важно в светлината на факта, че само преди четири години консервативен политик каза, че празненствата, основани на хиндуистката и мюсюлманска вяра, са превърнали Великобритания в "обхваната от престъпност помийна яма". Възможно е новата позиция на Сунак като партиен лидер да помогне подобни настроения в неговата партия да бъдат изчистени. Но той също така набързо беше "присвоен" от хиндуистки националисти, включително от управляващата партия в Индия, които се надяват изборът му да е добра новина за по-фундаменталистки форми на религията. Вероятно ще останат разочарованиЕ

Бъдещето не е цветно

Периодът на медения месец на Сунак като образец на британския мултикултурализъм вероятно ще бъде кратък. А на индийския му произход скоро никой няма да обръща внимание. Той наследява Великобритания, страдаща както от икономическа, така и от енергийна криза, и в резултат на това рейтингът на одобрението на партията му е жестоко сринат. И за ужас на много индийци в Обединеното кралство и другаде, торите все още са партията на строгите икономии, отричането на климатичните промени, репресиите и прегръщането на расизма под маската на национализъм. Сунак понякога се противопоставя на партийната линия по тези въпроси и поне има много по-добри резултати по отношение на климата и икономиката от Лиз Тръс. Но, както се вижда от надпреварата на Консервативната партия това лято, той трудно ще може да спре вечния десен уклон на торите. Междувременно мнозинството британски индийци все още подкрепят лейбъристите, а онези от тях без работа и бъдеще, все по-често назидавани и демонизирани от консервативните администрации, вероятно няма да получат облекчение или съпричастност от първия си цветнокож премиер. Сунак се облагодетелства най-вече от три неща: има добре създаден и поддържан имидж, нов е на глобалната сцена и притежава огромно лично състояние. Така че той получава всичката любов тази седмица. А идната?

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай