Разкриха тайните на Лиз Тръс. Светът онемя

Служители, работещи на „Даунинг стрийт”, разкриха бурния 49-дневен престой на експремиерката

Разкриха тайните на Лиз Тръс. Светът онемя | StandartNews.com

Най-съкровените политически тайни на бившия английски премиер Лиз Тръс паднаха и не само Великобритания, но и целия свят онемя, научавайки за екстравагантните решения, с които дамата хвърли страната си в икономическата бездна.

Високопоставени служители, работещи на „Даунинг стрийт”, разкриха бурния 49-дневен престой на Лиз Тръс начело на британското правителство, описвайки "хаотична" администрация, в която "твърде много неща бяха направени твърде бързо" от бързащ министър-председател, предаде БГНЕС.

В подкаста "Westminster Insider" на „Политико” бившите помощници на Тръс и нейния канцлер Квази Куортенг говорят за първи път публично и обвиняват неопитността и прибързаността за катастрофалните решения, които сринаха икономиката на Обединеното кралство и направиха Тръс най-кратко служилия премиер на Великобритания.

Селия Максуейн, специален съветник на Куортенг в Министерството на финансите, описва "хаотичната" подготовка на прословутия "минибюджет" на Тръс от 23 септември, който доведе до срив в стойността на паунда и предизвика скок в лихвите по британските ипотечни кредити.

Максуейн разказва как "всеки ден се появяваше ново искане от номер 10 за включване на нова политика... Стана много трудно да се следи какво е включено в пакета всеки ден, защото толкова много неща се добавяха и премахваха".

Според нея Куортенг е предупредил Тръс да забави процеса и да включи предпазливи фискални мерки, за да успокои пазарите, наред с намаляването на данъците. "Той повдигна този въпрос многократно, но за съжаление просто загуби битката", добавя тя.

Максуейн е съгласна също с твърдението, че е било грешка да не се публикува прогноза на британския фискален надзорник - Службата за бюджетна отговорност (СБД), заедно с плана за разходите.

Това създаваше усещането, че не сме фискално отговорни и не ни е грижа за пазарите... и всички уверения, от които те се нуждаеха", казва тя. "От този момент нататък бяхме на опашката по отношение на демонстрирането на фискална компетентност".

Според нея, в по-широката администрация на Тръс е било просто "хаотично" да се работи. "Тя се опита да направи твърде много и твърде бързо", отбеляза Максуейн. "Наистина можехме да се възползваме от повече опит в екипите с номера 10 и 11."

Хю Бенет, бивш специален съветник на Тръс на "Даунинг стрийт" № 10, е съгласен, че фаталната грешка на администрацията на Тръс е, че "твърде много неща бяха направени твърде бързо". Той признава: "Някои решения бяха взети малко прибързано, без да бъдат напълно обмислени."

Той също така обвинява структурата в офиса на Тръс на "Даунинг стрийт". "Тя беше категорична, че иска за нея да работи по-малък екип, който тя познава пряко", разказва Бенет той." След като съм го виждал от двама различни министър-председатели, не съм сигурен, че непременно ще се съглася с този подход. Бързо откриваш, че ако нямаш правилните структури в №10, всъщност е много трудно да накараш системата да работи за теб."

Аса Бенет, бивш автор на речите на Тръс, добавя: "Тръс не доведе със себе си своята партия, пазарите и всички останали. Тогава тя смяташе, че залогът е толкова голям, че няма време за колебание или отлагане. Имаше само две години, за да се опита да обърне икономиката, да я върне към растеж."

Той не е съгласен с оценката на самата Тръс, че "ортодоксалността" на истаблишмънта я е свалила. "Знам, че ще се намерят хора, които ще обвинят ака наречените привърженици на ортодоксалността", казва той. "Всъщност нямам време за подобни спекулации или разговори.

"Когато си министър-председател, знаеш, че трябва да поемеш отговорност за действията на правителството, което ръководиш. Имаш последната дума за това какво се случва в бюджетите, по които си работил в много тясно сътрудничество с канцлера си. И мисля, че тя знае това."

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай