Путин: Ще продължим да подкрепяме ЮНЕСКО

Путин: Ще продължим да подкрепяме ЮНЕСКО | StandartNews.com

Руският президент се срещна с Ирина Бокова при визитата й в Санкт Петербург

Русия ще подкрепя и занапред работата на ЮНЕСКО, подчерта руският президент Владимир Путин на среща с генералния директор на Организацията за култура и образование към ООН Ирина Бокова. Срещата се състоя в Санкт Петербург в рамките на провелия се там Трети международен културен форум, посветен на 250-годишнината от създаването на прочутия руски музей "Ермитаж" и 60-ата годишнина от началото на сътрудничеството на ЮНЕСКО с Русия. "Това са вълнуващи събития, които подчертават здравите връзки, които ЮНЕСКО е развила през десетилетията със Санкт Петербург и музея "Ермитаж", подчерта на форума генералният директор на организацията Ирина Бокова.

Президентът Владимир Путин също напомни, че тази година са се навършили 60 години от присъединяването на Съветския съюз към ЮНЕСКО и че догодина ще бъде отбелязан 70-годишният юбилей на ЮНЕСКО. "Винаги сме подкрепяли и възнамеряваме да подкрепяме работата на ЮНЕСКО в бъдеще", каза Путин, цитиран от ТАСС и РИА Новости. Руският президент добави, че културните връзки на Русия активно се развиват с целия свят. Той посочи като пример за това Международния културен форум в Санкт Петербург, в който участват представители на над 40 страни. "Това е много добро, полезно международно събитие", каза Путин. Той напомни, че мрежа от структури на ЮНЕСКО работи в цяла Русия, което свидетелства за позитивното развитие на отношенията.

Подготовката за отбелязването на 70-годишнината на ЮНЕСКО вече е започнала, съобщи Ирина Бокова. Тя предложи културният форум догодина да се посвети именно на този юбилей. Това би било символично за отношенията на Русия и ЮНЕСКО, които плодотворно си сътрудничат, подчерта Бокова.

Тя благодари на президента Владимир Путин за неговата насърчителна за ЮНЕСКО оценка и подчерта, че сътрудничеството на организацията с Русия е здраво и многостранно. Тя поиска от Русия подкрепа за включване на подходящи изисквания в бъдещите резолюции на Съвета за сигурност на ООН в това отношение.

Пред Международния културен форум Ирина Бокова напомни за проекта ЮНЕСКО-Ермитаж от 1993 г., в рамките на който са били предприети редица важни инициативи в областта на управлението, реставрацията, иновацията, консервацията на експонатите на музея, както и за обслужването на посетителите на музея.

Ирина Бокова участва и в кръгла маса на тема "Културната политика: Иновации и съвременни предизвикателства", която се състоя в рамките на форума в Санкт Петербург. Като осъди нападките срещу културата и целенасочените стратегии за културно прочистване в някои части на света, особено в Сирия и Ирак, генералният директор на ЮНЕСКО отново напомни за призива на организацията да се създадат защитени културни зони в районите на конфликти.

В Санкт Петербург Ирина Бокова се срещна с министъра на културата на Руската федерация Владимир Медински. Двамата обсъдиха сегашното сътрудничество между ЮНЕСКО и Русия в областта на културата, както и нови инициативи за в бъдеще. По повод обявената в Русия 2014 г. за година на културата Ирина Бокова даде висока оценка на руското правителство за ангажираността му в действията за запазване на културното и националното наследство. Бокова похвали инициативата на Русия да бъде домакин на Международния културен форум и предложи разширяване и обогатяване на сътрудничеството между ЮНЕСКО и Русия с различни партньорски инициативи.

Награда "Ал Фахр" за българката

Генералният директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова получи най-високата награда на Руската мюсюлманска общност - почетен орден "Ал Фахр". Наградата й бе връчена от лидерите в Съвета на мюсюлманите в Руската федерация за нейния важен принос като ръководител на ЮНЕСКО и за запазването на мюсюлманското религиозно и културно наследство, както и за засилването на международните усилия в тази област. Като благодари за наградата, Ирина Бокова подчерта голямото значение на културата и културното наследство за укрепване на социалната хармония и разбирателството в мултикултурните и разнообразни общества.

Президентът подари на Ермитажа "Фаберже"

Руският президент Владимир Путин отдавна не е бил в родния си град Санкт Петербург, съобщи Лента.Ру по повод на визитата на руския президент в града. Руският лидер присъства на тържествения прием за юбилея на Ермитажа. Путин не отиде в забележителния музей с празни ръце. Той подари на Ермитажа часовник яйце и яйце, изработени от бижутера Карл Фаберже за 25-ата годишнина от бракосъчетанието на император Александър Трети и императрица Мария Фьодоровна през XIX век. Другият дар е т.нар. яйце часовник на Ротшилд, изработено от легендарния бижутер Фаберже през 1902 г. Яйцето е собственост на фамилията Ротшилд до 2007 г., когато на аукцион е откупено от Руския национален музей за 18,5 млн. долара.

Преди това през деня той посети възстановения и осветен храм "Сергей Радонежски", където го очакваше патриархът на Москва и цяла Русия Кирил. Храмът е бил разрушен по време на Втората световна война.

Путин се срещна и със служители в Конституционния съд, в разговор с които подчерта, че руската правова система е една от най-развитите в света. Разговорът му със съдиите вероятно е начало на дискусията за някои промени в руската конституция, отбеляза Лента.Ру.

След това в Георгиевската зала на Ермитажа президентът разговаря с академици и други представители на руската наука за реформите в академичния сектор, за фундаменталните научни изследвания и за новите технологии.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай