Путин сменя залязващия БРИКС с РИК

Срещата на Г-20 в Буенос Айрес засили световния хаос

Путин сменя залязващия БРИКС с РИК | StandartNews.com

Проведената среща на G-20 в Аржентина бе в определен смисъл различна като съдържание и смисъл в сравнение с предишните. От многостранна тя се „разпръсна“ на двустранни преговори между лидерите и се появи ново съкращение на международната арена – РИК (Русия, Индия и Китай). Буенос Айрес на испански се превежда като „добри ветрове“. Дано аржентинската столица след време оправдае своето име като домакин на срещата. Особено когато всичко около нас методично потъва в хаос. Свидетели сме на гиганска схватка между светът на либералните глобалисти, изграждан по формулата Pax Americana, който си отива, и новозараждащия се свят на етатистите, консерваторите и суверенистите. В новинарския мейнстрийм релефно изпъкнаха няколко знакови събития в Буенос Айрес. Доналд Тръмп отказа в последния момент планираната среща с Владимир Путин. Невероятната история с повредата на германски самолет „борд №1“, която „накара“ Ангела Меркел да пристигне с огромно закъснение до Буенос Айрес с редовен рейс на испанската авиокомпания Iberia. Като резултат от авиоприключението на германския канцлер пропадна нейната среща с Доналд Тръмп. Но изглежда, че Меркел не искаше да се срешне с американския президент и си намери „техническо“ оправдание. Определено най-комичен на срещата на G-20 бе френският президент. Еманюел Макрон избяга от Париж, избяга от бунтуващите се „жълти жилетки“ във Франция, но на летището в аржентинската столица при излизането от самолета първият, с който се ръкува, бе местна „жълта жилетка“ от техническия персонал. Френският държавен глава не бе посрещнат от нито едно официално лице при пристигането му в Буенос Айрес. На всичкото отгоре срещата на G-20 бе непосредствено предшествана от земетресение 3,8 по Рихтер, чийто епицентър бе недалеч от аржентинската столица. Божествено предзнаменование! По време на мероприятието бе забавно да се наблюдава body language (езика на тялото) на световните лидери. В този план Доналд Тръмп бе ненадминат. Той премина абсолютно безразличен покрай Владимир Путин и Мохамед бин Салман, които също го игнорираха с поглед. Малко преди да ги подмине Доналд Тръмп им намигна в неговия неповторим стил. Не убягна от световните камери и ръкуването high five („дай ми пет“) между Владимир и Мохамед. Руският президент както винаги гъкав и реактивен действа в стил „в случай, че“ по отношение на саудитско-американските отношения.

Официалното обяснение за провалената среща между Путин и Тръмп бе станалият драматичен инцидент в Черно море между руски и украински военни кораби. Но, когато американският президент първоначално анонсира, че ще се срещне с удоволствие със своя руски колега, инцидентът около Керченския проток вече беше известен факт. Какво се е случило? Личният адвокат на Доналд Тръмп, който е разпитван от специалния прокурор Робърт Мюлър, се съгласи да съдейства на следствието. И предаде своя бивш клиент. Адвокатът Майкъл Коен се призна за виновен и изложи Доналд Тръмп на сериозна опасност в разследването Russiagate (руска следа) в предизборната кампания на сегашния стопанин на Белия дом. Американският президент е изключително уязвим по отношение на всичко, което е руско или изглежда да е руско. Отпадането на срещата между Путин и Тръмп на G-20 е в резултат на чисто вътрешноамерикански причини. По този повод Руди Джулиани, който е адвокат на американския президент, моментално обвини спецпрокурора Робърт Мюлър, че търси начин да саботира срещата между Тръмп и Путин.

„Балетът“ Доналд-Владимир-Мохамед задълбочи съмненията и колебанията в отношенията между Вашингтон и Рияд. Но американският експерт в областта на политическите науки Колин Кавел е убеден, че „ стратегическите отношения ще се запазят, защото Саудитска Арабия няма към кого друг да се обърне... освен към САЩ“. Макар че други считат, че Русия и Путин не са за подценяване.

Въпреки всичко G-20 послужи не лошо на Доналд Тръмп. По отношение на политиката на Вашингтон към Пекин американският президент бе подкрепен от целокупния американски истаблишмънт. Агресивната и деструктивна политика на Тръмп по отношение на търговската война с Китай бе подкрепена както от републиканците така и от демократите. Един от органите на Конгреса, който е доминиран от демократите, потвърди, че взетите мерки в търговската война с Пекин не са продукт на поведението на един ненормален, а представляват усилията на управляващата американска класа с цел постигане на световна американска хегемония чрез военни заплахи и икономически санкции.

На срещата в Буенос Айрес стана очевиден и един изключително важен факт. Времето на славните години 2008-2015 на БРИКС отмина. Няма го бразилския президент Лула. Няма я президентката Русев. Бразилия е вече друга. Отиде си в началото на 2018 г. южноафриканският президент Джейкъб Зума. БРИКС загуби своята политическа динамика. Новите президенти на Бразилия и ЮАР промениха ориентацията на своите страни. Появи се известна несигурност по отношение на новия индийски президент Нарендра Моди, която до голяма степен се разсея на срещата в аржентинската столица. По инициатива на Путин се състоя среща между него, Си за Китай и Моди за Индия. На международната арена се появи нов актьор в лицето на РИК. За радост на Москва новият формат сближава Делхи с Пекин. Личните взаимоотношения между тримата държавни мъже са отлични. На срещата на РИК беше отбелязано стратегическо съвпадение между руското, китайското и индийското комюникета. Новият блок определено има стратегическа тежест в света. РИК сбъдна едно пророкуване на вече покойния външен министър на Елцин и бивш премиер на Русия Евгени Примаков. Той предложи този формат през 1998 г. Тогава все още беше рано за него. Днес „триъгълникът на Примаков“ е реален факт. Индийският експерт по международни отношения и бивш посланик Бадракумар е категоричен, че „трилатералната среща между Русия, Индия и Китай в рамките на G-20 в Буенос Айрес на 1 декември 2018 г. е събитие в азиатската сигурност и глобалната политика“. Индиецът приветства лидерите на трите държави. Бадракумар отбеляза особения интерес на премиера Нарендра Моди и президента Си Дзипин към инициативата на Владимир Путин. Залязва БРИКС и на негово място изгрява РИК. Нарендра Моди по този повод заяви: „РИК е една възможност за открита и свободна дискусия по ключови въприси, които засягат политиката на глобално ниво. Без съмнение днес светът върви към период на сериозни промени, нестабилност и нарастващо геополитическо напрежение... Мултилатералните връзки и световният ред основан на общи правила е постоянно едностранно отхвърлян от транснационални и локални групи и някои нации по света“. От индийска страна се счита, че Русия, Индия и Китай имат важна роля като лидери в настоящата международна среда и е необходимо да укрепват в РИК трилатералния механизъм за сътрудничество.

Накрая, срещата на G-20 в Аржентина само ускори липсата на ред и правила в международните отношения. Доналд Тръмп продължи да следва методично своята линия на „заколване с тъп нож“ на либералната глобализация. Все повече от лидерите на G-20 започват отявлено да приличат на евтини марионетки на глобалния финансов капитал. Марионетки на голямата криза и тоталното срутване на Системата.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай