Проблем! Разкриха най-големия страх на Европа

С какво е свързан той

Проблем! Разкриха най-големия страх на Европа | StandartNews.com

Дали това е най-големият страх на Европа в момента?

Най-голямото предизвикателство пред сигурността на Европа след Студената война — смразяващата перспектива да се наложи да финансира и въоръжава Украйна без подкрепата на САЩ — ще разкрие политическите разногласия на възпоменателна служба в понеделник, която план би трябвало да символизира солидарността в рамките на Европейския съюз, отбелязват в редакцията на изданието Politico, цитирани от "Фокус".

Президентът на Франция Еманюел Макрон ще бъде сред европейските лидери, пристигащи в Берлин, за да отдадат почит на Волфганг Шойбле, държавник, широко уважаван в родината си заради ключовата роля, която изигра за обединяването на страната след падането на Берлинската стена и за превръщането на Германия в първа сила в сърцето на европейския проект.

Канцлерът на ФРГ Олаф Шолц обаче може да има далеч по-остри послания за Макрон от обичайните хвалебствия за двустранното сътрудничество, които обикновено си отправят "влюбените“ в ЕС. Берлин е все по-разочарован от факта, че Франция не успява да предостави военна помощ на страна кандидатка за членство в ЕС, която се бори за оцеляването си.

Помощта за Украйна ще бъде тема на дискусия, когато двамата лидери се срещнат в понеделник, разкри близък до германския канцлер източник, и тази среща идва точно когато Шолц публично изрази оплакванията си от слабото ниво на военна помощ, която другите страни от ЕС предоставят на военните на Киев.

Убедителната победа на Доналд Тръмп в Айова по-рано тази седмица задълбочи страховете, че Европа ще бъде оставена сама в своя път срещу Русия, ако той в крайна сметка отново поеме президентския пост в Белия дом.

„Германия е на второ място след САЩ в предоставянето на военна помощ на Украйна – от октомври миналата година насам страната е предоставяйки 17,1 милиарда евро помощ на Киев, показват данни на Института за световна икономика в Кил. За сравнение Франция е допринесла само с 0,5 милиарда евро, Италия с 0,7 милиарда евро, а Испания – с 0,3 милиарда евро.

Както винаги, Макрон бързо отговори на резултата от Айова с традиционната си реторика, че Европа ще се справи сама – чрез "стратегическа автономия“.

"Това показва, че Европа трябва да бъде ясна по отношение на САЩ“, заяви той пред репортери ден след вота. "Ето защо се нуждаем от по-силна Европа, която може да се защити и която не зависи от другите“.

Но ключовият въпрос, който си задават европейските служители, е дали Европа е в състояние да замени американската твърда сила, особено като се има предвид слабото й представяне в увеличаването на индустриалното производство, за да се опита да задоволи нуждите на Украйна.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай