Пирова победа за Ердоган (ОБЗОР)

Пирова победа за Ердоган (ОБЗОР) | StandartNews.com

Трудна коалиция или предсрочни избори чакат Турция, край на стремежите за президентска република

За пръв път от 13 години Партията на справедливостта и развитието (ПСР) на президента Реджеп Тайп Ердоган загуби абсолютното си мнозинство в парламента. Въпреки че излезе първа в резултатите от парламентарния вот в неделя, партията ще трябва да търси коалиция, за да управлява, или да сформира правителство на малцинството. Резултатите от изборите на практика слагат край на стремежите на Ердоган да промени конституцията и да превърне Турция в президентска република. За да може да приеме такива промени и да ги постави на референдум, ПСР се нуждаеше от най-малко 330 депутати в 550-местния Меджлис.

Изчисленията сочат, че в новия парламент партията, която спечели 40,7% от гласовете, ще има 258 депутати. Като най-голям победител от парламентарните избори се очерта прокюрдската Демократична партия на народите (ДПН), която успя да прескочи високия 10-процентов праг за влизане в парламента и да си осигури повече от очакваното депутати - около 80. Така кюрдското малцинство в Турция за пръв път ще бъде представено от политическа сила в парламента. Основната опозиционна сила Народнорепубликанската партия (НРП) на основателя на светската държава Мустафа Кемал Ататюрс се очаква да получи около 25%, а Партията на националистическото действие (ПНД) - под 17% от гласовете. След като станаха ясни резултатите, стана ясно и че съставянето на правителство в следващите 45 дни, колкото е законовият срок, може да се окаже трудна задача. ПСР ще се опита да сформира коалиционно правителство като първа възможност, след като изгуби парламентарното си мнозинство, каза вицепремиерът Нуман Куртулмуш. Той добави, че коалиция без ПСР не е възможна. Водещите опозиционни сили обаче отхвърлиха възможността да сформират съвместен кабинет с ПСР. Партията на Ердоган и НРП имат огромни идеологически различия помежду си. Третата сила, Партията на националистическото действие (ПНД) на Девлет Бахчели, бе разглеждана като най-вероятен партньор на ПСР в случай на коалиционен кабинет, но представител на управляващите заяви, че подобен съюз е малко вероятен.

"Ако има коалиция ПСР-ПНД, тогава ние няма да успеем да съберем дори това ниво на подкрепа на следващите избори", посочи той. "Очакваме правителство на малцинството и предсрочни избори", заяви същият източник, пожелал да остане анонимен. Самият Девлет Бахчели заяви, че ако ПСР не успее да се договори с някоя от двете други опозиционни сили, тогава трябва да се произведат предсрочни избори. Вариант за коалиционно правителство с управляващата партия изключи и лидерът на прокюрдската ДПН Селяхаттин Демирташ. "Дискусията за президентство с изпълнителна власт и диктатура приключи в Турция с тези избори", заяви на пресконференция в Истанбул Демирташ. "Избирателите казаха ясно "не" на президентската система", заяви и окръжният председател на кемалистката НРП в Истанбул Мурат Караялчън. Основните медии в страната коментираха с изразителни заглавия вота. Народът каза "Стига!" на Сарая (президентството), разточителството, авторитаризма", пише в. "Заман". "Краят на една епоха", пише "Джумхуриет". "Край на 13-годишното еднопартийно управление", обяви в. "Хюриет" и очерта три възможни сценария след изборите: коалиционно правителство, правителство на малцинството или преходен кабинет, който да отведе страната на предсрочни избори.

Президентът: Никоя партия не може да управлява сама

Турският президент Реджеп Ердоган призова всички политически партии да постъпят отговорно и да помогнат за запазване на стабилността на страната. Изявлението му бе първото, след като на изборите в неделя управляващата Партия на справедливостта и развитието загуби пълното си парламентарно мнозинство от 13 години насам.

В изявлението си Ердоган заяви, че нито една политическа формация не е получила мандат да управлява самостоятелно страната, като мнението на народа трябва да бъде уважено. Той призова още всички политически сили да работят за запазване на атмосферата на доверие и стабилност в страната. "Вярвам, че резултатите, които не дават възможност на нито една партия да състави еднопартийно правителство, ще бъдат оценени трезво и реалистично от всяка партия", се казва още в изявлението на Ердоган.

Премиерът Ахмет Давутоглу пък заяви, че управляващите са против задкулисните игри и призова всички, влезли в парламента партии, към подготвянето на нова конституция. Пред поддръжници на митинг в Анкара той благодари на турските граждани за високата избирателна активност и определи решението на народа като най-правилното. "Нашата партия се е подписала под големи успехи и ще ги продължи. Днес ние станахме адресат на народното единство. На 11 избори бяхме първи. И отново станахме първи в повечето провинции на Турция", добави той.

Борсата в Истанбул падна, лирата поевтиня

Истанбулската борса отчете спад от над 6 процента в началото на вчерашната сесия, а турската лира поевтиня рекордно спрямо долара и еврото ден след парламентарните избори, съобщи АФП. Основният индекс на Истанбулската борса се понижи с 6,1 на сто до 76 980,88 пункта вчера сутрин, половин час след началото на търговията, спрямо нивото в края на сесията в петък. Турската лира се разменяше при курс 2,78 лири за долар /спад с 3,96 процента/ и 3,10 лири за евро /спад с 4,1 процента/. Турската централна банка обяви, че понижава лихвите си по едноседмичните депозит във валута след срива на турската лира, която достигна нов минимум спрямо долара и еврото. Лихвите ще бъдат понижени от днес, като ще бъдат намалени от 4 процента на 3,5 процента за депозитите в долари и от 2 процента на 1,5 процента за депозитите в евро.

ЕС: Вотът показа мощта на демокрацията

Отчетената активност от 86% на изборите в Турция показва мощта на демокрацията в страната. Това се посочва в съвместно изявление на върховния представител на ЕС по външната политика и сигурността Федерика Могерини и на еврокомисаря по въпросите на разширяването Йоханес Хан. Това, че всички големи турски партии ще бъдат представени в следващия парламент, е особено важно, отбелязват Могерини и Хан и изразяват очакване да се запознаят с оценките на наблюдателите от ОССЕ. Очакваме бързото съставяне на новия парламент и на новото правителство, за да работим в тясно сътрудничество. Следващият период дава възможност за по-нататъшно задълбочаване на отношенията на ЕС и Турция и за напредък по всестранните сфери на сътрудничество, се посочва още в изявлението.

Арънч: Опозицията да направи кабинет

Вицепремиерът Бюлент Арънч предизвика трите опозиционни партии да опитат да формират коалиция и допълни, че Партията на справедливостта и развитието е готова да запълни вакуума, ако те се провалят в съставянето на правителство. Много голяма опасност за ПСР и президента Реджеп Тайп Ердоган е възможността за широка коалиция между ПНД, НРП и ДНП, сформирана на основата на ясни условия и целяща подкопаване на позициите на Ердоган. Тази широка коалиция по-късно може да поведе страната към избори с по-нисък избирателен праг например, както и други законови промени за по-нататъшно нормализиране на страната. Затова предсрочни избори при управлението на ПСР са по-добрият избор за Давутоглу и Ердоган, смята "Хюриет дейли нюз".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай