Пекин 2022: Олимпиада на политиците

Западът бойкотира, Изтокът се стича за срещата Путин-Си Дзинпин      

Пекин 2022: Олимпиада на политиците | StandartNews.com

* Битката в геополитиката измести спортните състезания 

* Западът бойкотира, Изтокът се стича за срещата Путин-Си Дзинпин      

От днес светът е Олимпиада, а в центъра е Пекин, където с пищна церемония се откриват Зимните олимпийски игри. Те обаче с нищо не приличат на летните, проведени само преди месеци в Япония.

Нито пандемията, нито спортистите са под прожекторите. Оттам и настроението е далеч от приповдигнатото. 

Кой най-много подкрепя уйгурите в битката им с китайските власти? Кои страни бойкотират съревнованието? Какво ще си кажат руският президент Владимир Путин и китайският му колега Си Цзинпин? Какви са забранените думи за участниците?

Тези въпроси вълнуват света много повече от спортната форма на олимпийците и последните промени в националните отбори заради разболели се или поставени под карантина спортисти.

Още от средата на миналия месец игрите бяха сложени на геополитическата маса в конфликта между НАТО и САЩ като картата, която ще осигури временно намаляване на напрежението, задействайки клаузата в договора на ООН, че военни действия няма до време на игрите.А какво ще стане после с тлеещия конфликт заради Украйна и доколко той ще бъде прелюдия към световно напрежение по темата Тайван, зависи не от броя на руските и китайски олимпийски медали, а от отборните изказвания или знаци на държавните мъже по темата за военен съюз Русия- Китай.Всичко в Пекин мирише на политика. 

Неправителствени американски организации използваха  олимпийския огън, за да разпалят обвиненията срещу Китай за нарушаване на човешките права спрямо уйгурите и с това, което Вашингтон определя като геноцид срещу мюсюлмански малцинства. Политици и организации от месеци призовават за бойкот на игрите.Освен САЩ, Великобритания, Япония, Австралия, Канада, Литва, Естония и Белгия се присъединиха към политическия бойкот.Германия също няма да изпрати високопоставени политици в Пекин, въпреки че федералното правителство не споменава изрично дипломатическия бойкот като причина за решението. Севернокорейският лидер Ким Чен ун остави спортистите си извън Пекин 2022 като обясни решението си с пандемията, но и с "враждебните сили" от Западния свят, които се опитвали да попречат на успешното откриване на игрите.

Директорката на организацията Human Rights Watch за Китай Софи Ричардсън нарече списъка с гости - селекция на ръководители,които нарушават човешките права в своите страни.

Освен Путин, в листата на политическите вип гости са над 20 страни, сред които Саудитска Арабия, Египет, Катар, Туркменистан, Пакистан и Казахстан.

Сестрата на тайландския крал е единствената жена в списъка.

Съвсем очаквано, от европейските страни президентите на Полша и Сърбия Анджей Дуда и Александър Вучич също пристигат в Пекин. Там вече е и Великият херцог на Люксембург Анри.  Най-големи критики от Запада отнесе присъствието на генералния секретар на ООН Антониу Гутериш.А изказване на Ян Шу, заместник-директор по международните отношения на организационния комитет в Пекин, наля масло в мелницата на всички, които критикуват Китай за ограничения на права и свободи, особено след мистериозното изчезване на китайската тенисиска.

Той заяви, че изказванията на атлетите ще бъдат следени и разследвани от "специализирани отдели".. 

Всяко поведение или реч, които са против олимпийския дух, особено срещу китайските закони и разпоредби, също подлежат на определено наказание", беше коментарът на Янг на пресконференция. Като едно от последствията бе призива на редица западна страни към участниците в Олимпиадата да не ползват мобилни телефони и, защото съществувал риск от кибершпионаж, свързан с приложението My2022.

Политизацията на игрите влезе дори в метеопрогнозите. Рязкото спадане на температурите под -10 градуса в навечерието на откриването им накара спортни коментари да го тълкуват като сибирския студ, нахлул в Китай още преди появата на Путин. Преди 14 години олимпийските игри в Китай изстреляха кмета Си Цзинпин по най-бързата писта на политическата стъблица в Поднебесната империя. Сега целият свят е вперил очи какъв ще е политическият резултат за него от състезанието, което прави със себе си по време на започващата днес олимпиада.           

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай