Откриха новия земен рай! Туристите са изумени /СНИМКИ/

И всеки иска да живее тук

Откриха новия земен рай! Туристите са изумени /СНИМКИ/ | StandartNews.com

Ето един земен рай, кой предизвиква невероятна реакция у посетителите.

Сюзън Дейвис е живяла в Чикаго през целия си живот, преди през 1988 г. да замине на ваканция на Бонайре. Само четири години по-късно Дейвис целува американския си живот за сбогом и купува еднопосочен билет за нидерландския карибски остров, където сега работи.

"Влюбих се в Бонайре", казва Дейвис за първото си посещение. "Спомням си, че в деня, в който трябваше да летя за дома, седнах на леглото и си казах: "Някой ден искам да живея тук", споделя тя пред CNN.

"Не е трудно някой да се премести на острова, но се изисква търпение заради процедурата за оформяне на документи. Позитивната и спокойна атмосфера на острова привлича туристите. Мнозина от тях изобщо не искат да си тръгват.", казва Роландо Марин, служител по информацията в Туристическа корпорация "Бонер". 

Бонайре се намира в непосредствена близост до бреговете на Венецуела и е един от трите острова ABC: Аруба, Бонер и Кюрасао. Бонер е специална община на Нидерландия; Аруба и Кюрасао са автономни държави в рамките на Кралство Нидерландия. Бонайре е с площ само 287 квадратни километра и може да го обиколите с кола за три или четири часа. Островът е известен като рай за гмуркачите.

В столицата на острова, Кралендейк, са съсредоточени повечето курорти. В Delfins Beach Resort стаите са оборудвани с миникухни, тъй като повечето от гостите предпочитат продължителен престой от няколко седмици или дори повече. Предлагат се и къщи под наем чрез Airbnb, като много от тях са на цена под 50 евро на вечер.

В ресторантите местният улов, включително риба тон, баракуда, махи-махи, е изтъкнат в менюто, а устойчивостта е подчертана. Изключително популярният камион за храна Cactus Blue Bonaire е притегателна сила за местните жители, които се редят на опашка край пътя по време на обяд, за да си купят лъвска риба.

На Бонайре има резерват за магарета, група за опазване на морските костенурки, резерват за фламинго, фондация за обновяване на кораловите рифове и др. Властите се опитват да спасят целия остров от пластмасата, а много такива изделия за еднократна употреба - като сламки и пластмасови прибори за хранене - бяха забранени през 2022 г.

Хари Шофелен, съсобственик на камиона за храна Cactus Blue Bonaire, посещава Бонер от Нидерландия през 2010 г., когато се намира на кръстопът в живота си, и никога не си тръгва.

"Как може да не го обичаш? Толкова пъти ни се случва - хората пристигат за първи път и вече търсят да си купят къща тук. Изглежда умопомрачително е, но се влюбваш.", казва Шофелен. 

Бонер се смята за безопасен. Държавният департамент на САЩ поставя острова в най-ниската си категория, ниво 1 на риск за пътуване, като насърчава посетителите да прилагат обичайните предпазни мерки.

Времето е топло, държавните училища са отлични, а на жителите се осигурява безплатно здравеопазване. Няма светофари, кози и фламинго се разхождат свободно, плажовете са красиви, а жилищата са сравнително достъпни за повечето от пристигащите.

Може би една от причините, поради които толкова много хора изоставят предишния си живот, за да се преместят в Бонер, е относителната лекота на пребиваване за по-дълъг период от време. Ако имате нидерландски или американски паспорт, можете да останете в Бонер за шест месеца годишно без разрешение за пребиваване. Много други националности могат да останат до 90 дни наведнъж без разрешение за пребиваване.

Няма ограничения за чуждестранните купувачи на жилища. Животът в Бонер все пак изисква адаптация, въпреки че там се доставят стоки от Amazon.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай