Обама защити ударите с безпилотни самолети в чужбина

САЩ са изправени пред нова заплаха от „различни" терористични източници

Обама защити ударите с безпилотни самолети в чужбина | StandartNews.com

Вашингтон. В програмна реч за националната сигурност, която изнесе във вашингтонския Национален университет за отбрана, Обама заяви, че е поискал от министерството на отбраната да потърси място в САЩ за военни трибунали, които ще съдят затворници от Гуантанамо, предаде Би Би Си.

Президентът на САЩ Барак Обама обяви нови мерки за по-скорошно закриване на военния затвор в Гуантанамо и прехвърляне на затворниците му в други страни в опит да обуздае „безграничната война на САЩ срещу тероризма", предаде Би Би Си.

Обама възнамерява да отмени забраната за изпращане на затворници от Гуантанамо в Йемен и ще поиска от Конгреса да премахне ограниченията над прехвърлянето им в други държави, където това става само след строги гаранции за сигурността, включително затворниците да не бъдат пускани на свобода.

Американският държавен глава спря прехвърлянията на затворници в Йемен след неуспешния бомбен атентат в самолет над Детройт на 25 декември 2009 г., защото осъденият атентатор Умар Фарук Абдулмуталаб е бил обучен в арабската държава. От сегашните 166 задържани в Гуантанамо около 90 са от Йемен.

Президентът освен това ще номинира нов специален пратеник за наблюдение на трансфера на затворниците и призова за създаване на място на американска територия, където да бъдат организирани извънредните военните процеси за съдене на останалите задържани.

По думите на държавния глава Съединените щати са изправени пред нова заплаха от „различни" терористични източници и растящата заплаха от родени в страната радикалисти, след като постави „Ал Кайда" в Пакистан и Афганистан на път да претърпи поражение.

„Нито аз, нито който и да е президент може да обещае пълно поражение на тероризма. Това, която трябва да направим, е да разрушим мрежите, представляващи директна заплаха," предупреди Обама и допълни: „Ние трябва да определим същността и размера на тази борба, или тя ще очертае нас."

В речта си той призова нацията да преосмисли целите и задачите в тази борба.

По думите на президента, САЩ продължават да са под терористична заплаха, но условията са променени.
Според него, занапред трябва да по-малко да се разчита на употребата на сила.

„Не можем да използваме сила навсякъде, където има радикална идеология." - заяви Обама.

Той допълни, че ако липсва стратегия за борба с източниците на тероризма, вечната война с използване на безпилотни самолети или военни части би била обречена на провал и би довела до негативни промени в страната.

Той определи като законни въздушните удари с безпилотни самолети в чужбина, тъй като САЩ се намират в състояние на война с „Ал Кайда" и движението на талибаните.

Той обаче отбеляза и „страничните ефекти" от подобни атаки, при които загиват и мирни хора. Американският президент допълни, че подобни рискове има при всяка война, както и че съжалява за тях и ще ги помни до края на живота си.

Обама заяви, че в близко време ще разработи съвместно с конгреса по-строги правила за ударите с безпилотни апарати.

"Ще продължим да атакуваме цели на „Ал Кайда", както и сили, които подкрепят нападенията срещу коалиционните сили. Но към края на 2014 г. повече ням ада се нуждаем от подобна защита и напредъкът, който постигнахме в борбата с ядрото на „Ал Кайда", ще намали необходимостта от удари с безпилотни самолети." каза още американският президент.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай