Обама отряза за оръжия Порошенко

Обама отряза за оръжия Порошенко | StandartNews.com

САЩ не дават на Украйна специален военен статут на съюзник

САЩ ще продължат да мобилизират международната общност за дипломатическо решение на украинската криза, но няма да дадат на Киев специален военен статут. В разговорите в Белия дом с американския президент Барак Обама украинският президент Петро Порошенко настоя САЩ да предоставят на Украйна "специален статут на сигурност и отбрана". Това е най-високата възможна степен на обвързаност с държави, които не са членки на НАТО. Ръководството на Украйна осъзнава, че в момента не може да настоява за влизане в НАТО, но не изключва тази възможност в бъдеще, призна Порошенко.

Обама похвали действията на Порошенко за постигането на споразумение за прекратяване на огъня в Източна Украйна по-рано този месец, както и ангажимента му да запази Украйна единна. "Народът на САЩ подкрепя народа на Украйна", заяви Обама, седнал до Порошенко в Овалния кабинет. Украинският президент е "правилният човек", който да ръководи Украйна в трудното време, добави Обама.

На пресконференция след срещата с Обама Порошенко увери, че е готов да направи всичко за мирното уреждане на конфликта в родината си, предаде ИТАР-ТАСС. По-рано пред Конгреса на САЩ Порошенко призова за още помощ срещу Русия и в борбата с проруските сепаратисти. Киев разчита да получи от Вашингтон подкрепа за обучението на украинските въоръжени сили, а също и най-нова военна техника. "От САЩ бихме желали да получим военни инструктори, програми за подготовка и екипиране, радари, модерни средства за свръзка, системи за сигурност", каза украинският президент. "САЩ сега ни предоставят единствено несмъртоносно оборудване", каза Порошенко. Той допълни, че "одеялата и уредите за нощно виждане са важни, но война не се печели с одеяла". "Украйна ще получи още практическа помощ от САЩ", съобщи Порошенко. Като цяло това са 240-те милиона долара, които вече са получени, както и 1 милиард долара финансови гаранции.

В речта си пред Конгреса на САЩ Порошенко напомни на конгресмените и сенаторите, че Западът, Китай и Русия са се отметнали от гаранциите, дадени на териториалната цялост и суверенитета на Украйна през 1994 г. в Будапещенския меморандум, с който страната се отказа от статута на ядрена държава.

НАТО с бързи сили догодина

Полша, Литва и Украйна ще създадат съвместно военно подразделение в рамките на нови сили за бързо реагиране на НАТО, които ще бъдат задействани до една година. Силите на бригадата ще бъдат разположени в страните си, а командването ще се извършва от източния полски град Люблин. Това обясни говорител на полското министерство на отбраната, цитиран от Ройтерс. Целта е подразделението да може да участва в спешни мироопазващи операции. Заместник генералният секретар на НАТО американецът Александър Вършбоу обясни, че то ще включва от 4000 до 5000 военнослужещи от Полша, Литва и Украйна.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай