Илон Мъск се готви да разкрие космическа загадка на 4 века

НАСА съобщи, че е избрала "СпейсЕкс" за пътуването си до ледения спътник на Юпитер - Европа

Илон Мъск се готви да разкрие космическа загадка на 4 века | StandartNews.com

Илон Мъск ще се опита заедно с компанията си "СпейсЕкс" да разбули загадка на повече от 4 века. Това стана ясно от съобщение на НАСА, която избра Мъск за партньор на космическо пътуване до ледения спътник на Юпитер - Европа, предаде Франс прес.

Въпреки че съществуват предположения, че в самата атмосфера на Юпитер може да има живот, по-вероятно е такъв да се е появил на някой от четирите „Галилееви“ спътника. Те са открити са от Галилей преди 411 години Галилео Галилей, като и четирите луни са изключително студени и имат разредени атмосфери, но е възможно под ледените пластове да има водна течност..

Европа е четвъртият по големина естествен спътник и най-малкият. Носи името на Европа, една от многото любовници на бога Зевс, а кръстникът й е  великия германски астроном на 17-ти век Симон Мариус. Името добива обществена популярност едва в средата на 20-ти век, защото дотогава се е смятало, че Европа е  втория спътник и е била известна под името Юпитер 2.

Очаква се Космическата сонда "Юропа Клипър" (Europa Clipper) да бъде изстреляна през октомври 2024 г. с ракета носител "Фалкон хеви" (Falcon Heavy) от космическия център Кенеди във Флорида. Договорът възлиза на 178 милиона долара.

Първоначално мисията трябваше да включва ракетата "Спейс лонч систъм" (Space Launch System) на НАСА, при която обаче имаше забавяния и надхвърляне на бюджета. Тъй като "Спейс лонч систъм" още не е в експлоатация, "Фалкон хеви" участваше в правителствени мисии от първия си официален полет през 2018 г. Тя генерира около 2300 тона тяга (22 милиона нютона) при излитане, което се равнява на около 18 самолета 747, отбелязва БТА.

Очаква се сондата да извърши 40-50 близки обиколки на Европа, за да определи дали на тази ледена луна може да има благоприятни условия за живот.

Корабът ще бъде оборудван с камери и спектрометри, за да заснема изображения с висока резолюция и карти със състава на повърхността и на атмосферата, както и с радар, за да може да измери ледения пласт, да премине през него и да търси вода в течно състояние под него.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай