На Изток от комунизма

Сървайвър във Виетнам на контрастите

На Изток от комунизма | StandartNews.com

Ханой-Да Нанг-Хюе. Оризища, виетнамски общежития и дребни симпатични хора, много трудолюбиви, но толкова различни от нас. На всичкото отгоре ядат кучета. Това е представата на повечето българи за Виетнам. Азиатската държава, която патриотите свързват с войната, а хората в зряла възраст с вълната от студенти у нас, може хем да очарова, хем да отблъсне. Каквото и да сте си представяли, преди да стъпите на виетнамска земя, ще ви се стори смехотворно. Защото забързаният ритъм на всекидневието, което за местните започва в шест сутринта, ще претопи представите ви и ще ги направи хубав и екзотичен спомен за древната култура, наситена с миризми, цветове и хаос. Всички ние тръгваме за Виетнам, въоръжени с дезинфектанти, мокри кърпички, гривни против комари. И с много разпечатани хартии за културата и навиците, но сме пълни с предразсъдъци. Чели сме, че трябва да внимаваме какво ядем, къде ходим и да си пазим вещите.

Летим на Изток, където комунизмът, екзотиката и оцеляването са начин на живот. Там, където хората живеят в ритъма на града, но със спокойствието на селото. Виетнам, държавата, която може завинаги да остави отпечатък от себе си в съзнанието на всеки посетител.

Милиони виетнамци всеки ден излизат за работа с милионите си скутери. Толкова много, че пресичането на една улица се оказва истинско предизвикателство. До 5-звездната обител има схлупени бараки, а местните ядат по земята, готвят на тротоара и живеят в дълги и тесни къщи. 90-милионното население е побрано в територия само 2 пъти по-голяма от тази на България.

Храната е изключително евтина

Цените са малко по-високи само в хотелите. Пазаруването е риск - месото се продава на улицата. Местните наистина ядат кучешко и дори го смятат за полезно. В столицата Ханой обаче могат да се видят и живи четириноги, които се разхождат свободно. Виетнамци, живели у нас, казват, че това е като да ядеш агнешко. Градовете на Виетнам все още представляват коктейл от старо и ново. Стотици древни храмове, хаотични пазари и традиционни постройки съжителстват до напълно съвременни квартали. Стандартът в страната е в пъти по-нисък от европейския. Средната заплата е около 100 долара. България също има своя принос за развитието на виетнамската икономика. През 2011-а в древната столица Хюе нашенци откриват фабрика за текстил. Именно там се произвеждат и известните у нас хавлии "Яна". Премиерът Пламен Орешарски, който беше на тридневна официална визита в азиатската държава, също посети фабриката. Служителите там твърдят, че се наложило да преместят бизнеса си заради проблеми у нас. След затварянето на цеха в България без работа останали 1000 души. Сега персоналът на фабриката също наброява толкова, но 750 от тях са виетнамци със средна заплата от 150 долара.

България е на път да допринесе за виетнамската екзотика и с розовото си масло. Очаква се тамошните производители да получат българската технология и да я разположат в северните части на страната.
Републиката е разположена в източната и югоизточната част на полуостров Индокитай. Виетнам е създаден хиляди години пр. Хр. и е силно повлиян от китайската култура, а днес e oт нaй-привлeкатeлнитe туристичeски дeстинaции. И от месец на месец се превръща в истински бум за екзотичния пътешественик. Страната притежава древна история, вълшебни острови, красиви плажове и многобройни природни забележителности. Близо 40% от общата територия на Виетнам (331 688 квадратни kилометра) е заета от екваториални гори, в които живеят различни животински и растителни видове. Затова и в страната има множество защитени зони и шест биосферни резервата.

Столицата е Ханой, а най-големият град - Хо Ши Мин. Официалният език е виетнамски, тамошната валута - виетнамски донг (VND). И всеки може поне за кратко да се почувства милионер, защото един долар се обменя за 21 000 донги.

Туристите често остават изненадани от цялостната атмосфера в страната, имайки предвид комунистическия режим. Силно впечатление прави

"по-различният комунизъм"

Защото икономиката и частният сектор непрекъснато напредват.
Много от посетителите на Виетнам определят страната и нейните мегаполиси като "приятна лудница ". Местните са заети основно в селското стопанство.

Най-големият контраст, който шокира туристите е свързан с неделния пазар в столицата. И ако дотогава улиците на града са ви се сторили екзотично предизвикателство, то задължително трябва да посетите този битак. За да стигнете дотам, ще ви е нужен много кураж. Но когато стъпите на мазната и мръсна улица, където сергиите са повече от комарите, ще разберете, че изтокът си има своите очарования. От малки сувенири до лъскави бутикови атрибути, чанти и портмонета, за които сте мечтали, маркови стоки с етикет Made in Viet Nam - всичко това можете да намерите на улица, дълга повече от три километра. От всички страни на улицата има местни хора, които продават храна, сготвена на тротоара. Мърсотията е потресаваща, дори въздухът изглежда натежал. В магазините и сергиите можете, даже е препоръчително, да се пазарите за всичко.

Ханой е по-старинен град, по-типичен виетнамски, почти няма модерни сгради. Всички къщи се строят до улицата. Предната им част е абсолютно тясна (защото плащат високи данъци според ширината). За това сградите са дълги, но много тесни. Приличат на вагони, но са минимум на по 3-4 етажа. Боядисано е само лицето на къщите в наситени цветове.

Виетнам е известен с курортите си, където плажната ивица е безкрайна, хотелите са луксозни, а цените поносими. В град Да Нанг, където е най-модерното пристанище на страната, има дори хотел с името "Варна".
Плажовете са уникални, погледът не стига до края на ивицата, а пясъкът е ситен и златист. Хотелите са на плажа, а атмосферата в тях и около тях е доста екзотична.

Друга голяма забележителност е Хюе - древен императорски град, разположен на 660 км от Ханой и на 1080 от Хо Ши Мин. Той е бил престолен от 1802 до 1945 г. по време на управлението на династията Нгуен. От всички стари столици на Виетнам единствено Хюе е запазен със своите дворци и гробници. Съвременното му наименование произлиза от древното Тан хоа. На виетнамски език "хоа" означава "хармония". Част от Хюе е унищожена по време на военната офанзива Тет през 1968 г. Тет е виетнамската Нова година, която по лунния календар се празнува между 19 януари и 29 февруари и в съдбоносната година празникът дал името на кръвопролитно сражение. Хюе е бил единственият град в Южен Виетнам, завладян за 25 дни от комунистите. Веднага след завземането те приели план за ликвидиране на тези, които отказвали да им сътрудничат. Три хиляди цивилни - будистки монаси, търговци, католически свещеници, интелектуалци и чужденци - са били

разстреляни без съд

или заровени живи. След тази кошмарна сеч американците превзели града. Тогава загинали общо около 10 000 души.

Цитаделата на северния бряг на Парфюмената река е издигната през 1804 г. от Гиа Лонг, първия император на династията Нгуен. Градът е строен от 10 000 души за 30 години. Цялостната му архитектура е вдъхновена от Забраненият град в Пекин. Разбира се, не е така величествен като него, но не е по-малко интересен и уникален. Градът е като затворен в 10-ина километров пръстен от стени, които са заобиколени от ров. Стените имат десет входа, всеки един от които има кула.

В центъра на цитаделата е разположен Ту Кам Тан (Забраненият пурпурен град) - мястото, където живеел императорът и неговите наложници.

Ресторант "София" в Ханой

Ресторант "София" вече радва виетнамците в сърцето на столицата им Ханой. Шопска салата, шкембе чорба, кьопоолу и мусака. Това е част от менюто, което ще може да опита всеки виетнамец. Макар че има повече от 20 000 виетнамци, които са се върнали от България и доста от традиционните ястия са сравнително добре познати в азиатската държава, "София" е първият български ресторант.

"Идеята дойде след разговор с моя съдружник, който е виетнамец, но е живял в България повече от 16 години", разказа Жени Желязкова, която от две години живее в Ханой. "Искахме да създадем малък кът, далеч от родината, но скъп за нас и за всички българи, които живеят в Ханой и във Виетнам. А и тези виетнамци, които са завършили в България, си спомнят с умиление и сълзи на очите за страната ни", посочи тя.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай