Меркел подкрепи втори мандат на президента на Германия

Президентът получи 1045 гласа от общо 1437 при гласуването в Федералното събрание

Меркел подкрепи втори мандат на президента на Германия | StandartNews.com

Президентът на Германия Франк-Валтер Щайнмайер бе преизбран днес на поста, предаде ДПА.

Той получи 1045 гласа от общо 1437 при гласуването в Федералното събрание, съобщи председателката на Бундестага Бербел Бас.

Федералното събрание е специален конституционен орган, който се събира за избирането на президент. Състои се от депутати от Бундестага и представители на 16-те германски провинции. В него този път се включиха и като пратеници на регионите бившият канцлер Ангела Меркел, популярният в страната вирусолог Кристиян Дростен, треньорът на националния отбор по футбол Ханзи Флик, астронавтът Александър Герст.

Това не беше неочакван резултат, тъй като Щайнмайер получи подкрепата на основните партии в страната - Социалдемократическата партия на Германия, Християндемократическия и Християнсоциалния съюзи, Зелените, Свободната демократическа партия.

Малки формации номинираха собствени кандидати - "Алтернатива за Германия" посочи Макс Оте за поста държавен глава, който получи 140 гласа, Лявата партия - Герхард Траберт (96 гласа), а "Свободните избиратели" - Стефани Гебауер, за която гласуваха 58 от членовете на Федералното събрание. Шансовете техните номинации изобщо да съберат сериозна подкрепа не бяха разглеждани сериозно дори и в началото.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай