Мегастолица сменя Кайро

Мегастолица сменя Кайро | StandartNews.com

Египет мести сърцето си насред пустинята

Новият град с летище по-голямо от "Хийтроу" и сграда по-висока от Айфеловата кула

Неотдавна Египет представи проект, амбициозен колкото величествените пирамиди. В страната ще бъде изградена нова столица, която ще впечатлява с летище по-голямо от "Хийтроу" в Лондон, сграда по-висока от Айфеловата кула в Париж и повече от 10 000 км булеварди и улици.

Миналата седмица на международно изложение за инвеститори бе представена идеята за нова административна и бизнес столица на страната. На конференцията египетският министър на жилищното строителство заяви, че мащабният проект е замислен, за да се облекчи натовареността и пренаселеността на настоящата столица Кайро в следващите 40 години.

Египетският президент Абдел Фатах ас Сиси от своя страна призова чуждестранни инвеститори да помогнат на страната да се възстанови от сътресенията след бунтовете през 2011 г.

Първоначално обявената сума за изграждането на проекта бе 45 млрд. долара, разказва Ройтерс. Впоследствие се появи информация, че това е само част от сумата, която ще покрие застрояването на 135 кв.км площ. Всъщност реалната стойност се очаква да достигне 300 млрд. долара, а новата столица ще заема площ от 700 кв.км, която е колкото размерите на Сингапур. Мястото, избрано за изграждането на града, в момента е напълно необитаемо, тъй като се намира насред пустинята. Новата столица ще се намира на 45 км източно от Кайро и ще представлява "мост между богатото минало и енергичното бъдеще на Египет". Предвидено е централната част да бъде за 250 000 жители, но градът може да поеме до 5 млн. души.

Проектът е замислен да има 1,1, млн. къщи и апартаменти и да предостави 1,75 млн. работни места. На международната конференция, която има за цел съживяване на египетската икономика, бе представен и макет на града, в който се виждат 700 детски градини, над 1200 религиозни храмове, 42 млн. кв.м търговски площи за молове и 4,2 кв.км за увеселителни паркове. Над 90 кв.км площ пък ще бъде покрита от соларни електростанции, а 16 кв.км ще е площта на новото летище. Египетският министър на жилищното строителство Мустафа Мадбули поясни, че се предвиджа египетският парламент, министерствата, както и чуждестранните посолства да се преместят в новата столица. "Говорим за една световна столица", коментира той.

Впечатляващият проект обаче не е приветстван толкова радушно от жителите на Кайро, които поставят под съмнение необходимостта от смяна на 1000-годишната си столица с нов лъскав град, който, ако успее да изникне сред пустинята, ще разчита на финансиране от Персийския залив. "Ако трябва да бъдат преместени няколко сгради и държавни служители, добре. Но сградите не правят столица, историята я прави", казва Амр Карим, портиер в една от емблематичните сгради в столичния квартал Агуза.

"Този град ще бъде само за богатите", коментира Мохамед Хасан, който е електротехник и живее в един от порутените квартали на Кайро. "Ние просто ще продължим да ядем фава и фалафели", добавя той, като говори за двете най-разпространени храни сред бедните жители на египетската столица. Други от жителите смятат, че парите биха били похарчени по-добре, ако се вложат в подобряване на инфраструктурата в страната, където 1 на всеки 4 души живее в бедност, според данни на ООН. "Аз не съм чул за тази нова столица. Как можем да строим нов град, след като не можем да си позволим нови пътища и училища", учудва се Мосааб Мансур, студент в едно от модерните предградия на Кайро.

Проектът за новата столица е дело на дубайската компания "Емаар Пропъртис" и нейният директор Мохамед Алабар. Тя е една от най-големите компании за недвижими имоти в света и ключов играч в развитието на Дубай. По идея на Мохамед Алабар са изградени едни от най-големите проекти в ОАЕ, сред които са небостъргача Бурж Халифа, "Дубай Мол" и Операта в Дубай. Може би повлияна от предишните си успешни проекти, компанията е изградила много лъскава и модерна представа за новата египетска столица. Със своите зелени площи и тематичен парк, 6 пъти по-голям от "Дисниленд" в Калифорния, главният град ще прилича по-скоро на богатия Дубай, отколкото на хаотичния Кайро.
Въпреки че египетският президент Абдел Фатах ас Сиси обяви, че строителните работи започват до няколко седмици, това е малко вероятно да се случи, тъй като до момента са събрани само 4 млрд. долара, а сумата, обявена само за първоначалната фаза, възлиза на 45 млрд. долара. Все още съществуват и опасенията, че преместването на новата столица ще отнеме от историческото значение на Кайро, отличаващ се със своята древна ислямска архитектура, цитаделата Саладин, джамиите и базарите.



Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай