Къртица без диплома

Бившият техник в ЦРУ издъни САЩ за шетането из сървърите в цял свят

Къртица без диплома | StandartNews.com

Вашингтон. Без образование, с хронична болест, затворен, но и налудничаво самоуверен. Въпреки тези си качества, които се следят изкъсо от американските служби при наемането на служители, Едуард Сноудън е успял да се изкачи главоломно по стълбичката на развитието и то не къде да е, а в ЦРУ и Агенцията за национална сигурност на САЩ.Заради острия си като бръснач ум или пък заради случайно невнимание на службите в САЩ днес той е най-големият им враг. Едуард Сноудън е търсен под дърво и камък, след като преди дни разкри мащабната програма на американското правителство "Призма" за следене на трафика от милиони интернет потребители по света.

Едуард Сноудън е един от необичайните служители на американското разузнаване и профилът му далеч не се вписва в желязната дисциплина на тайните служби. Роденият на 21 юни 1983 година младеж израства в Северна Каролина, а след това в Мериленд, съвсем близо до централата на Агенцията за национална сигурност на САЩ. Едуард е сред най-изоставащите ученици в училище и така и не успява да завърши гимназия.

По-късно се записва на допълнителен компютърен курс в местния колеж, който може да му даде точки, за да вземе поне гимназиална диплома, но той така и не го завършва и си остава без диплома. След училище Сноудън няма никакви амбиции да става шпионин. Целта на младежа е да се присъедини към елитните специални части в армията. През 2003 г. се записва в резерва, но само четири месеца по-късно напуска военните, след като чупи и двата си крака при инцидент на тренировка.

Първата си работа в Агенцията за национална сигурност получава малко след това, като е нает за охранител в едно от тайните съоръжения на компанията в Университета на Мериленд. След известно време е нает в ЦРУ, където работи като специалист по компютърна сигурност. Въпреки че няма никаква официална квалификация, компютърните умения му позволяват бързо да се издигне в йерархията на разузнавателната агенция и той получава достъп до количества класифицирана информация, която по принцип не би трябвало да стига до кадри с малък опит. През 2007 г. вече е изпратен от ЦРУ да работи под прикритие в американското посолство в Женева.

"Много от това, което видях в Женева, наистина ме разочарова относно това как моето правителство работи и какъв е неговият отпечатък върху света. Осъзнах, че съм част от нещо, което прави далеч повече злини, отколкото добро", обяснява Сноудън в интервю за в. "Гардиън" малко преди следите му да се изгубят в Хонконг. Младият мъж разказва, че още тогава мислел да разкрие тайните схеми на правителството, но решил да изчака изборите през 2008 г. и да види дали идването на власт на Барак Обама ще доведе до промяна. По думите на Сноудън обаче нищо не се е променило, а схемите за следене са се задълбочили. "Когато видях, че Обама продължава политиките, които си мислех, че ще спре, се реших на действие", казва Сноудън. Той прекарва следващите три години в събиране на информацията и изучаване на принципите на работа на Агенцията за национална сигурност. "Те искат да знаят всеки разговор и всяка форма на поведение по света", допълва той. "Не смятам, че съм герой, защото това, което правя, е от личен интерес.

Не искам да живея в свят, където няма лично пространство и следователно няма място за интелектуално развитие и креативност", казва Сноудън.
Разочарованието на Сноудън от Обама го кара и да направи дарения за кандидата за президент на САЩ от Републиканската партия през 2012 г. Рон Пол. Сноудън на два пъти превежда по 250 долара на кампанията за Пол, който се застъпваше за по-малко влияние от страна на държавата.

Тих и спокоен и леко ексцентричен. Така описват околните характера на Сноудън, който решава да изостави целия си живот и семейство, за да работи за принципите си и да разкрие тайните програми на САЩ, които толкова ненавижда. На 20 май той разбива сърцето на красива балерина, сбогува се окончателно с родината си, отказва се от заплата от 130 000 долара годишно и се качва на самолета за Хонконг, откъдето хвърля бомбата върху САЩ. Самият той не се крие, тъй като смята, че не е направил нищо незаконно. Репортерите на "Гардиън", които първи са разговаряли с него, споделят, че той се е съгласил да разкрие всевъзможни лични данни - номер на регистрационна карта в ЦРУ, номер на паспорт, номер на социална осигуровка и др. Той е тих, умен, но не обича да се самоизтъква, пишe "Гардиън". Изглежда най-щастлив, когато говори за техническата страна на следенето и навлиза в детайли, които са разбираеми само за малцина негови колеги. Но показва невероятнa страст, когато говори за важността на личната неприкосновеност и за това колко го разочарова поведението на разузнавателните служби.

Заради тази страст Сноудън изоставя красивата балерина Линдзи Милс, с която живее от 4 години. След избухването на скандала със следенето, тя пише в блога си колко самотна и изоставена се чувства. Бащата на момичето обаче споделя пред "Гардиън", че не таи лоши чувства към него и му пожелава успех. Самият Сноудън е наясно, че вероятно никога повече няма да се върне в родината и при близките си. И проблемите, с които семейството му може да се сблъска, са единственото, което го разстройва в хода на целия скандал.

Искам да жертвам всичко, защото не мога съзнателно да позволя на американското правителство да унищожи личната неприкосновеност, интернет свободата и основни свободи за хората по света с тази мащабна машина за следене, която те тайно градят. Единственото, от което се страхувам, са вредните ефекти върху семейството ми, на което аз никога повече няма да мога да помагам. Това ме държи буден през нощта", споделя Сноудън със сълзи на очи.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай