Изненада! Ето го новият лидер в Европа

Доказма го и посещение на Джо Байдън

Изненада! Ето го новият лидер в Европа | StandartNews.com

Президентът на Съединените американски щати лети за Полша. Не в Германия, Франция или дори в Обединеното кралство. В този жест има огромна символика, която отива по-далеч от това Вашингтон просто да покаже солидарност с държавите на фронтовата линия във войната на Русия срещу Украйна. Той е емблематичен за една тенденция, при която геополитическата опора на Европа се измества на изток.

Преди време центърът на тежестта на Европа беше на запад от Елба

Това се подчертаваше от реалността на Студената война, от икономическата мощ, от военното превъзходство на Западна Европа, подсилено от физическото присъствие на Съединените щати, и от западния фокус върху европейската интеграция.

 През последните години се стигна до противопоставяне между културния и политически съюз на държавите от Вишеградската група (Полша, Чехия, Унгария, Словакия) и западните държави-членки, които възнамеряват да поддържат визия за постнационализъм, която вероятно прикрива западното господство.

Полша е петата по големина в ЕС (38 млн. души), шестата по големина икономика и има динамична пронатовска и проамериканска външна и отбранителна политика. Това контрастира с непрестанното и безплодно желание на Франция за обща европейска външна политика и политика на сигурност, както и с желанието ѝ за европейска армия.

Полша все по-категорично оспорва и противодейства на западната доминация в ЕС. Агресията на Русия срещу Украйна и решителната подкрепа на Полша за Киев контрастират с двусмислието на френския президент Еманюел Макрон и уклончивостта на германския канцер Олаф Шолц.

Посещението на президента Байдън в Полша по повод първата годишнина от руското нахлуване, когато той ще се срещне с президента Анджей Дуда и други източноевропейски съюзници, се разглежда на местно ниво като признание за откровената им подкрепа за Украйна. Но по-важното е, че то се възприема като корекция на прекомерната доминация на западните държави в политиката на ЕС.

Еврокомисията се чувства принудена да намали натиска си върху Варшава заради отказа ѝ да се подчини на културния диктат на Брюксел; Полша се смята за твърде важна за европейската сигурност.

Настъпва ли пренареждане в политиката на ЕС? Ще трябва ли сега западните държави членки да приемат по-балансирано партньорство с Източна Европа, вместо да я смятат само за изостанала и нуждаеща се от обучение? Отдавна е минало времето, когато един френски президент като Жак Ширак, пише "Сега". 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай