Изборите в Турция - сблъсък на два свята

Районите на земетресението избраха Ердоган, Кълъчдароглу взе бастиони на сегашния президент

Изборите в Турция - сблъсък на два свята | StandartNews.com
  • Районите на земетресението избраха Ердоган, Кълъчдароглу взе бастиони на сегашния президент
  • Големите кметове ще имат решаващата дума на балотажа

 

Само една безсънна нощ прекараха турските граждани, докато излязат резултатите от парламентарните и президентските избори, които се проведоха в неделя. Сега обаче тече мъчителният 14-дневен срок до балотажа, който ще определи новия държавен глава. Сили мерят сегашният президент Реджеп Тайип Ердоган и неговият опонент - кандидатът на опозицията Кемал Кълъчдароглу. Ердоган води, но съдбата на най-висшия пост в държавата може би не е решенаЕ

Трима бяха претендентите, които се състезаваха за поста - Ердоган, който е кандидат на Републиканския алианс, номинираният от опозиционния Национален алианс Кемал Кълъчдароглу и Синан Оган - представител на алианса АТА.

След преброяването на 100% от бюлетините стана ясно, че за настоящия президент Реджеп Тайип Ердоган са гласували 49,51% от избирателите, за лидера на опозицията Кемал Кълъчдароглу - 44,88%, а за Синан Оган - 5,17% от гласоподавателите. На 28 май ще се състои вторият тур на президентските избори в Турция, който ще премине в противоборство между Ердоган и Кълъчдароглу.

За Мухарем Индже, който дни преди вота обяви, че се отказва от кандидатурата си за президентските избори, са гласували 0,44 на сто от избирателите. Избирателната активност на изборите е била 88,92%, обявиха от Висшата избирателна комисия на Турция.

  • Няколко изненади поднесоха изборите

Първата бе изключително високата избирателна активност, която според наблюдателите е рекордна. Избиратели коментираха, че за пръв път стават свидетели на подобно масово стичане към секциите за гласуване, каквото имаше например в Истанбул, където хората дълго чакаха на опашки. Подобни картини имаше и в цялата страна. На предсрочния вот през 2018 г., когато спечели ПСР (партията, основана от Ердоган), избирателната активност бе от 86 на сто.

Втората изненада бе преднината на Ердоган, тъй като мнозинството от социолозите даваха солиден превес за неговия съперник Кълъчдароглу.

"Вотът за президент завърши без печеливш. Но  Ердоган има предимство, защото той от самото начало беше разбрал, че няма да спечели на първия тур, а ще остане за втори тур, което ще бъде по-изгодно за него. Той успя да консолидира избирателите си според тяхната идентичност, залагайки например на религията, като в навечерието на вота отиде в джамията "Света София", и така си осигури подкрепа", коментира анализаторът от социологическата агенция Конда Бекир Агърдър, цитиран от БТА.

Резултатите през цялата нощ непрекъснато се променяха. Според телевизия Сьозджю е имало разминаване между резултатите на Анадолската агенция и независимата агенция Анка в полза на Републиканския алианс около Ердоган. Неслучайно двамата основни претенденти за президентския пост Ердоган и Кълъчдароглу призоваха избирателите си да не се отделят от урните,

  • за да не се допусне фалшифициране

на вота. Призивът им подсказва, че не намират подобна възможност за изключена и че отдават значимост на всеки глас. Както и че победата не е гарантирана никому.

Турските телевизии излъчиха кадри, на които се виждат служители от секциите, които стискат торбите с бюлетини и чакат на опашка посред нощ, за да предадат протоколите с мокър печат. Обявяването на предварителните резултати продължи през цялата нощ, нещо невиждано досега. Около 2 часа след полунощ бе съобщено за 3 млн. непреброени бюлетини, основно в областите, компактно населени с избиратели на опозиционния Национален алианс.

В речта, която произнесе около 2 ч. през нощта пред стотици хиляди свои симпатизанти в Анкара, скандиращи екзалтирано в негова подкрепа, 69-годишният Ердоган изглеждаше енергичен, в настроение, решителен, самоуверен - добре познатият Ердоган, който досега не е изгубил нито един вот.

"Бих искал да благодаря на своите 56 милиона граждани, които участваха в празника на демокрацията, независимо чия страна избират. Получихме разлика от около 2 милиона и 600 хиляди гласа. Моля всички мои братя и сестри, които ни обичат, да продължат да бъдат бдителни. Надявам се резултатите от изборите да донесат късмет на страната и народа и на втория тур", каза Ердоган, с което

  • форсира кампанията си за балотажа

Гласовете на Синан Оган може да се окажат от ключово значение на балотажа. Оган заяви, че ще подкрепят една или друга сила едва след като анализират резултатите. "Следващите дни се очертава да бъдат много критични", заяви той, подсказвайки, че предстои голям "пазарлък". При Оган преобладават националистическите гласове от дясното и лявото пространство.

С най-голям интерес се очакваше вотът в поразените от земетресението области, където резултатите показват значителна преднина за Ердоган въпреки негативите, натрупани след двата разрушителни труса през февруари.

В сравнение с изборите през 2018 г. - първите общи парламентарни и президентски избори при новата президентска система на управление - сега се наблюдава спад на гласовете за ПСР за парламента. През 2018 г. партията на Ердоган получи подкрепа от 42,5 процента спрямо 35,43 процента на сегашния вот.

Интересното е, че опозиционният кандидат Кълъчдароглу си извоюва значително предимство в области като Карс и Агръ, например, които преди бяха бастиони на Ердоган.

Проведените в неделя избори в Турция поставиха видим акцент върху дълбоката поляризация в турското обществото, в което сякаш съществуват два свята, изглеждащи непримирими.

Независимо от тежкото състояние на икономиката, преди изборите президентът Реджеп

  • Ердоган вдигна пенсиите с 30%, удвои минималната заплата

позволи на два милиона души да се пенсионират по-рано. Твърди, че защитава исляма и волята на народа, и обвини опозицията, че заговорничи с кюрдите и със Запада срещу Турция. Това мобилизира консервативната част от обществото - предимно възрастни хора, жители на селските райони и по-слабо образованите.

Привържениците на Народнорепубликанската партия са на друга планета - те подкрепят светското управление на страната, свободата на словото, парламентаризма.

Анализатори смятат, че изборите са показали дълбоко разделение в Турция, което не е нещо ново. Така е от цяла вечност, още от времето на Османската империя. Разделението расте предимно заради образованието, което учи младото поколение с повече акцент върху религията, върху традиционните, семейни ценности. Това се оказва привлекателно за повече турци особено в Анадола, но не и в Истанбул, не и в крайбрежните райони, където хората се стремят повече към западния модел на живот.

Обединената опозиция или "масата на шестте" представлява смесица от светски, религиозни и националистически фракции. Самият факт, че са се събрали заедно, е цяло чудо, а колкото повече вероятността за край на ерата Ердоган избледнява, толкова повече се увеличават шансовете тази обединена опозиция да се разцепи.

  • Разделение има дори по въпроси като развода

- консервативните политици искат да направят така, че след развод мъжът да плаща издръжка на бившата си съпруга само за кратък период. А опозицията обещава да не забранява на жените да ходят забулени.

Младите пък, макар да не познават друг лидер освен Ердоган, не харесват крайните консервативни идеи. Дори и в този смисъл, ако Ердоган спечели втория тур на изборите ще трябва да бъде президент на всички турци, а не само на своите привърженици. Същото се отнася и за опозиционния кандидат Кълъчдароглу.

Трябва да признаем, че за опозицията беше по-лесно на първия тур от президентските избори. На балотажа те ще трябва да се преборят с мощния юмрук на управляващото консервативно мнозинство, което ще бъде мобилизирано до краен предел. Тези избори се провеждат в съвсем нова обстановка и борбата е изключително напрегната.

Дори на Кълъчдароглу се налага да прави радикални изказвания, защото той се бори за промяна на сегашното държавно устройство, налагано от Ердоган вече 20 години - първо като премиер, после като президент. Напрежението при опозиционния кандидат е голямо и защото е представител на създадената от самия Кемал Ататюрк Народна републиканска партия. Тези избори се провеждат точно когато се отбелязва един век, откакто Ататюрк слага началото на светската и прозападно ориентирана република.

Но радикалната промяна може само да бъде бленувана, без да се случи. Тъй като имаше и парламентарни избори, стана ясно, че в Меджлиса опозицията не може да събере 400 гласа, необходими за провеждане на  референдум и промяна на държавното устройство. Мнозинството ще бъде държано отново от ПСР и нейният коалиционен партньор Партията на националистическото действие.

  • Това блокира възможността

да се върви към промяна на наложеното от Ердоган.

Опасност за Калъчдароглу е и че може да изгуби гласовете на кюрдите, които се представиха добре в парламента, ако заяви, че няма да изпълни обещанието за пускане не политически репресираните сред тях. А трябва да го направи, ако пък иска получи подкрепата на Синан Оган, който остана трети в президентската надпревара.

Що се отнася до външнополитическото значение на изборите за президент, основната критика на опозицията беше свързана с подкрепата, която Владимир Путин и Реджеп Тайип Ердоган оказват един на друг. Насрещните упреците са, че зад Кемал Калъчдароглу стои Западът, а той сякаш не е много на мода в турското общество. Ускоряването на европейското членство, според критиците на Калъчдароглу, би трябвало да означава отстъпление по важни въпроси, като например борбата за присъединяване към Турция на управлявания от нея Северен Кипър.

Каквото и да става в Турция до

  • балотажа на 28 май

то ще бъде подчинено на нещо, в което представителите на тази държава са много умели - пазарлъците. В символичен смисъл всичко ще е на тезгяха, особено щом се обявява, че е в името на просперитета на Турция.

Опонентът на Ердоган не е толкова харизматичен колкото сегашния турски президент, но кметовете на двете най-големи общини - Истанбул и Анкара - водят неговата предизборна кампания. Подкрепян е от още 11 "големи" кмета и на втория тур всичко ще зависи от тяхната стратегия и техния нюх към избирателите.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай