Събота,

Истанбул изтръпна, сеизмолог със смразяваща прогноза

От: Агенция Стандарт -
5567
Истанбул изтръпна, сеизмолог със смразяваща прогноза
A
A
A

Известният турски сеизмолог проф.д-р Наджи Гьорюр предупреди, че се увеличават рисковете за възможно силно земетресение по Северноанадолския разлом в района Мармара, към който спада мегаполисът Истанбул.

"От 23 години насам постоянно повтаряме: Подгответе Истанбул за силно земетресение, което очакваме по Северноанадолския разлом. Невъзможно е да се посочи точна дата, на която разломът може да се активизира. Но още след земетресението в Мармара през 1999 г. предупредихме, че 64 процента е вероятността от силно земетресение в период от 30 години. Оттогава минаха 23 години. Смятайте в какво положение сме. Може да е 2029 година", каза той в предаване на телевизионния канал ТГРТ, предаде БТА.

През 1999 година в разрушителното августовско земетресение с магнитуд 7,4 по Рихтер загинаха над 17 000 души, а над 150 000 сгради бяха разрушени.

Ученият коментира, че предупрежденията и призивите, негови и на колегите му, за очакваните земетресения не целят да плашат хората, а да се задействат институциите и механизмите да бъдат подготвени.

Гьорюр подчерта, че ако са били взети предвид предупрежденията за рисковете в районите на земетръсните разломи, ако са били спазвани противоземетръсните стандарти, разрушенията в Кахраманмараш, Килис, Диарбекир, Адана, Османие, Газиантеп, Шанлъурфа, Адъяман, Малатия и Хатай е можело да бъдат избегнати в известна степен, а държавата и институциите да бъдат подготвени за спасяване на хората и посрещане на щетите от природното бедствие.


Всички новини от категория Свят.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com