ЕС: Лисабонският договор не е мъртъв

Ратификацията трябва да продължи, убедени са европейските лидери

ЕС: Лисабонският договор не е мъртъв | StandartNews.com

Брюксел

Лидерите на 27-те страни от ЕС решиха на днешната си среща на високо равнище в Брюксел, че процесът на ратифициране на Лисабонския договор трябва да продължи въпреки ирландското "не",
 каза френският президент Никола Саркози, цитиран от Франс прес.
"Взехме решение, че процесът на ратификация трябва да продължи във всички държави от ЕС. В момента това е позицията на Европейския съвет по този въпрос", заяви президентът на Франция, държавата, която поема от 1 юли председателството на ЕС.

Според премиера на Люксембург Жан-Клод Юнкер ако Лисабонският договор не влезе в сила, ЕС няма да може да продължи да се разширява.  Без нов договор процесът на разширяване няма да може да продължи. Една от причините за изработването на този договор беше ЕС да запази способността си да се разширява", каза Юнкер преди днешното заседание на европейските лидери в Брюксел.
   
Чешкият министър на външните работи Карл Шварценберг изрази надежда в Брюксел, че Чехия ще ратифицира Лисабонския договор до края на тази година, предадоха световните агенции."Ще бъде много добре Чехия да ратифицира договора до 1 януари 2009 г., когато започва чешкото председателство на ЕС. Но има някои неща по пътя на ратификацията, които могат да затруднят този процес", допълни външният министър.
   
Чешкият проблем с договора беше признат днес от европейските лидери в допълнения проект за заключителна декларация от срещата на върха, предаде Франс прес.
   
В първия проект на документа, за който агенцията съобщи по-рано днес, се припомняше само, че 19 държави са ратифицирали Лисабонския договор и че процесът продължава. Заради възражение на Чехия призивът страните, които не са ратифицирали документа, да побързат да го направят, отпадна от проекта.
   
В Брюксел има големи очаквания, че Чехия ще сътрудничи."Чехите ще поемат ротационното председателство от януари 2009 г. Това означава, че ще поемат специална отговорност и очаквам от тях да положат специални усилия," каза председателят на Европейския парламент Ханс-Герт Пьотеринг.
       
Договорът, който трябва да замени предишния неуспешен опит за конституционна реформа, ще ограничи правото на гласуване на отделните държави и ще създаде пост председател на ЕС с
постоянен мандат.

Всички 27 страни от ЕС трябва да одобрят договора, за да може той да влезе в сила.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай