Една от най-големите държави в света сменя столицата си

Строи чисто нов град

Една от най-големите държави в света сменя столицата си | StandartNews.com

Една от най-големите държави в света сменя столицата си през високосната 2024 г. Индонезийският парламент одобри законопроект за преместване на столицата от Джакарта в напълно нов град, който ще бъде построен на остров Борнео, на 1300 километра от сегашната столица.

Решението беше обявено за първи път през 2019 г., като реакция на безбройните предизвикателства, пред които е изправена Джакарта, включително замърсяване, задръствания и, може би най-заплашителното, покачването на морското ниво, предаде money.bg.

Като следствие от прекомерното извличане на подпочвени води, бързата урбанизация и покачването на морското равнище, 40% от града в момента е под вода, което прави все по-трудно инфраструктурата да защитава жителите.

Президентът Джоко Видодо предлага алтернатива: преместване на административния център на страната в нов зелен метрополис, който да носи името Нунсантара, което означава "архипелаг" на древен явански.

Човекът зад това решение, президентът Джоко Видодо, преди това е бил губернатор на столицата. По време на този мандат той се стремил да отговори на нуждите на обикновените индонезийци. Тъй като опасенията относно качеството на водата и въздуха, трафика и рисковете от наводнения се оказват най-неотложните проблеми, първоначално Видодо се заел с подобрения на мрежата от обществен транспорт и с изграждането на заграждения от морето.

Той също така предложил изграждането на изкуствени острови за защита на бреговете на Джакарта. Всички тези решения обаче се оказват временни, тъй като водите продължават да се покачват.

Сега подходът на президентът се е променил, фокусирайки се върху създаването на ново начало за Индонезия, нов планиран град, адаптиран към променящия се климат. На екологичен жаргон тази стратегия е известна като "управляемо отстъпление". Представлява целенасочено и контролирано изтегляне на общности от рискови земи.

Новият град Нунсантара ще бъде разположен на остров Борнео, третият по големина остров в света, споделен със страните Малайзия и Бруней. Според президента Джоко Видодо градът ще работи с възобновяема енергия и ще бъде оптимизиран за пешеходен трафик и ефективен обществен транспорт.

През 2019 г. близо 300 компании се бориха за възможността да разработят генералния план за бъдещата столица. Избран е индонезийският урбанист Сибарани Софиян. Неговото предложение се основава на местния климат и условията на терена, като предлага сгради с кокили и повдигнати пътеки, които да заобикалят хълмистия терен на Борнео. Въпреки това политическият принос е преобладаващ по време на процеса на проектиране.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
12 Коментара
Ангел
преди 3 месеца

Хора, чували ли сте за аналог на виаграта, който е 3 пъти поефективен и напълно безопасен на всяка възраст, а и лекува мъжки болести. Лично го тествах и сега го препоръчвам на всички, мега готино нещо е, прочетете сами какво може:----- https://do.my/xbio

Откажи
Сиана
преди 3 месеца

И аз предлагам да сменим София като столица с друг град. Така ще се разрешат много от проблемите на софиянци и ще живне и друга част от България

Откажи
Армагедон
преди 3 месеца

Аз отдавна съм го предложил,да се оставил София на гражданите,а столицата да се "измести" на север от града,но да е поне с 5 км.растояние от последните сгради на градата.

Откажи
Армагедон
преди 3 месеца

Аз отдавна съм го предложил,да се оставил София на гражданите,а столицата да се "измести" на север от града,но да е поне с 5 км.растояние от последните сгради на градата.

Откажи
преди 3 месеца

Аз предлагам Ботунец за столица

Откажи
Д-р Грудков
преди 3 месеца

Смятам, че Карлуково е едно добро и много подходящо място...

Откажи
Вива
преди 3 месеца

Браво! Че какво му е на Карлуково? Пещери си има, лудница си има! А а а, не с лошо!

Откажи
Д-р Грудков
преди 3 месеца

Е, нали и аз това казвам - какво му е? Има си пещери, лудница... т.е. всичко необходимо за НС, МС, президентство и т.н. цялата политическа върхушка...

Откажи
Ар Коло
преди 3 месеца

Че какво ни е тука - цялата страна ни плаща парното и топлата вода а ние със спестени пари събаряме паметници!

Откажи
Пешо
преди 3 месеца

""една от най големите държави в света" Абе журналистчета току завършили... Минимална ЕнтЕлегентност ви трябва, преди да се излагате публично!

Откажи
Хитро
преди 3 месеца

Това се прави не с цел да се спре замърсяването или да се опазят хората от прииждащата вода а се прави с цел всички богати да са на едно по добро място където няма да се влиза и излиза свободно и ще бъде мит за бедните. Те ще мизерстват и умират от чумата. Това ще става факт навсякъде по земята. Изгледайте филма АЛИТА . След това ще си оговорите на много въпроси.

Откажи
Иван Седми
преди 3 месеца

И когато този град остане под вода, ще останат без столица.

Откажи