Дават със закон помощи на бедните гърци

Дават със закон помощи на бедните гърци | StandartNews.com

Председателят на Еврогрупата Йерун Диселблум заяви пред холандски медии, че парите на Гърция привършват. Той настоява, че Атина трябва да работи върху икономическите реформи, ако иска да получава помощ. "Натискът върху Гърция расте. Те ще получат спешен заем само срещу реформи", коментира Диселблум.

Междувременно гръцкият парламент прие първия социален закон от началото на мандата си. 149 депутати от "Сириза" и 13 от техните партньори от "Независими гърци", но също и някои от консерваторите от "Нова демокрация" и социалистите от ПАСОК приеха основните принципи на закона, който включва серии от мерки в полза на най-бедните, засегнати от кризата. Законът за хуманитарната криза ще осигури безплатно електричество и купони за храна на най-бедните домакинства, което бе едно от главните предизборни обещания на "Сириза". От тях най-много 30 хил. домакинства ще получат помощ за жилище, а 300 хил. ще получат субсидии за храна.

През нощта преди гласуването на закона 60 маскирани демонстранти предизвикаха размирици в Атина и влязоха в сблъсъци със специалните полицейски сили за борба с безредиците. Демонстрантните чупиха витрини на магазини и палеха леки коли в центъра на града, след като протест в подкрепа на осъдени членове на анархистката групировка "Заговор на огнените клетки" излезе от контрол и прерасна в насилие. Това е второто по-сериозно нарушаване на обществения ред след встъпването във власт на новото гръцко правителство.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай