Бум на продажбите на оръжие в САЩ

Бум на продажбите на оръжие в САЩ | StandartNews.com

Вашингтон. Бум на продажбите на оръжие в САЩ се наблюдава в дните след кървавата стрелба в Нютаун, Кънектикът, съобщава Фокс Нюз.
 
Хиляди американци бързат да се сдобият с пушки и пистолети заради опасения, че продажбите на някои оръжия ще бъдат ограничени или забранени.

Най-търсеният модел е автоматичната пушка AR-15 – същата, с която Адам Ланза застреля 26 души в училището в Нютаун. Харчат се и патроните, с които работи пушката, както и пълнители с голям капацитет, чиято забрана за продажба наскоро изтече и още не е подновена. Властите в Колорадо съобщават, че в събота е бил подобрен рекордът за извършени проверки на лица, които искат да си купят оръжие. Цели 4200 души са били проверени. В Калифорния пък проверките, които отнемат обичайно около 15 минути, са продължавали до 2 часа, за да не попаднат оръжията в лоши ръце.

Продавач на оръжие в Охайо пък съобщава, че имал опашка от 400 души пред магазина си.
Заради очакваните забрани на някои видове оръжия акциите на оръжейните компании в САЩ паднаха. Книжата на Smith & Wesson Holding изгубиха 4% в петък и още 5% в понеделник. Тези на Sturm Ruger & Co. са се понижили с 4 % в петък и 3% в понеделник. Властите в Калифорния пък обмислят да забранят на местните пенсионни фондове а инвестират в оръжейни компании.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай