Блинкън отреди нова роля на Гърция. Стратегически плацдарм

Американският държавен секретар на ключова визина

Блинкън отреди нова роля на Гърция. Стратегически плацдарм | StandartNews.com

Гърция се превърна в стратегически плацдарм за американската армия, която засилва присъствието си в страната. Това каза държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън на среща с външния министър Никос Дендиас, откривайки 4-ия кръг от гръцко-американския стратегически диалог в гръцкото външно министерство.

"С нас тук са представители на Държавния департамент на САЩ, търговията, вътрешната сигурност, отбраната. Днешните дискусии ще продължат там, където предишният кръг от стратегически диалог приключи през 2021 г., оттогава бяха предприети важни стъпки.

Подобрихме отношенията в полева отбрана между нашите две страни, ние даваме възможност на нашите войници да провеждат съвместни учения в различни страни. Гърция се превърна в наистина стратегически център в региона за американските военни части, които увеличават присъствието си тук", каза още Блинкън.

„123 милиона долара бяха инвестирани във военната база в района на Суда на остров Крит. Ние също така искаме да помогнем на НАТО още повече в продължаването на усилията му да противодейства на инвазията на Русия в Украйна“, добави държавният секретар.

"Гърция беше много полезна при справянето с природното бедствие в Турция, като изпрати там пожарникари, спасители и лекари. Спомням си, Никос, вие казахте, че Гърция определено ще помогне на Турция, че двустранното сътрудничество ще се разшири, казахте по-специално, че не трябва да чакаме ново разрушително земетресение, за да укрепим отношенията си. Това е важен момент за нашите съюзници в важна част от света", коментира Блинкън.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай