Битка за властта в три града в Украйна

Битка за властта в три града в Украйна | StandartNews.com

Източноукраинските градове Донецк, Харков и Луганск, които в неделя бяха окупирани от проруски демонстранти, във вторник станаха арена на ожесточени сблъсъци за надмощие между протестиращи и полиция. Властите в Киев започнаха спецоперация в трите града за връщане на контрола над държавните сгради, превзети от проруски групи. Окупаторите обаче браниха завзетите позиции до последно, а в Луганск и с цял арсенал оръжия. До снощи само операцията в Харков се увенча с успех.

Вътрешното министерство в Киев изпрати допълнителни спецподразделения на милицията в южните и източните райони на Украйна и е започната мащабна антитерористична акция, се посочва в съобщение на ведомството. "Започна антитерористична операция в Харков. Центърът на града е блокиран. Не се вълнувайте, щом приключим, ще го отворим", заяви вътрешният министър Арсен Аваков. След кратки сблъсъци сградата на областната администрация в града бе освободена. При акцията са били арестувани 70 души.

По-трудна обаче се оказа задачата в Луганск и Донецк. Окупаторите в Луганск бяха тежко въоръжени, след като превзеха склад за оръжия в сградата на Службата за сигурност в града. Проруските активисти държаха 22-ма души за заложници. Друга група активисти пък превзеха центъра на града и окупираха голяма част от главната улица "Съветска". Те правеха барикади от гуми и тухли. В града пристигнаха милиционери от други части на Украйна, за да се опитат да върнат контрола на властите. Спецчастите блокираха входовете към града.

Окупацията продължи и в Донецката областна администрация. Техни представители съобщиха, че се готвят за решаващ щурм на украинската полиция, която ще се опита да си върне контрола. Очаква се това да стане в нощта срещу сряда. Окупаторите призоваха всички протестиращи около сградата да останат на местата си, включително жените да се включат в отбраната.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай