Белият дом пощади чара на Обама

След изборите новият-стар президент ще се бори с дефицита

Белият дом пощади чара на Обама     | StandartNews.com

Вашингтон. През първия му не лек президентски мандат черната коса на Барак посивя. Но верен на своята естественост, той не посегна към боята, както правят от суета някои политици. Сега президентът се усмихва по-малко от преди четири години, когато вълната на ентусиазма от първата му изборна победа го носеше на гребена си. Тогава той изглеждаше учудващо младолик за години си, но и сега на 51 години все още не е изгубил младежкия си облик и чар, заради който в Америка го харесват не само чернокожите жени и латиноските, а и множество бели дами.

За разлика от предшественика си Джорж Буш, който си лягаше в 21,30 часа, Обама често будува след полунощ, разказва в. "Монд". Той седи сам на балкона, чете на айпада, който Сикрет сървиз му позволиха да използва, но много тайно. Иначе блекбърито му бе все в ръцете, преди да влезе в Белия дом, и той четеше и бълваше имейли от него, докато тайните служби не му забраниха от гледна точка на сигурността.

Ако не е с айпада, гледа спортна телевизия. Нахвърля и бележки в дневника си, който след време ще му потрябва за мемоарите. Сутрин обаче става рано - в 7 часа, и прави един час гимнастика. Известно е, че вдига от лежанка 90 кг. "Упражнявам се, за да не спихна", казва той.

Не успя обаче да се справи съвсем с цигарите, които беше обещал, че ще спре, когато влезе в Белия дом. Е, намали ги драстично, но от време на време сякаш запалва.

Веднъж седмично Барак играе баскетбол с по двайсетина години по-млади от него мъже, но не им отстъпва. Някои го смятат за агресивен играч. Три месеца преди изборите започна да се появява на терена с предпазни назъбници, за да не му пострада фасона точно в разгара на кампанията.

Обама има чудесен ораторски дар, който се доразви от честите му контакти с обикновените американци и от политическите му речи. Импровизираното му увлекателно слово обикновено започва с лична история. Това е, да речем, разказ за рождения ден на някоя от двете му дъщери, спомени за баба му и дядо му в Кения, както и за майка му. За това колко много са се трудили те, за да го отгледат и изучат. После целенасочено стига до политиката, до посланието, което би му осигурило преизбиране - "американската мечта". Или пък максимата, че усърдната работа винаги води до успех.

Мулатът Барак Обама е сложна личност със сложно родословно дърво и не лек път през годините, който обаче го доведе в Белия дом. Животът му на върха на властовата пирамида в САЩ е съвършено различен от битието му в родния Чикаго. Това, което най-много му лисва в бялата къща, е загубата на анонимност и обложеността на постоянни неочакваности. Това според Обама не е естествено състояние за личността, но той се е приспособил успешно и към тази ситуация.

Гледа да не си товари ума с много опции, а избира само две-три най-много. Например за костюма през деня - или ще е син, или сив. Приятелите, които се радваха на "готиния" му характер, бяха изненадани от факта колко бързо след влизането му в Белия дом Барак се превърна в перфекционист. Обама чете много. Повтаря дълго имената на чужди лидери преди срещите на върха с тях, заучава ги и никога не ги греши. В баскетбола, в игрите на карти с екипа си на борда на самолета "Еър форс 1", дори в четенето на приказки на децата и въобще във всичко Обама иска да е пръв. И не пропуска да напомня, че това е така.

След изборите Обама ще съживява икономиката

Спечелването на изборите донесе радост, но и нови тежки задължения пред президента на САЩ Барак Обама. Още в деня след изборите той се върна във Вашингтон и се залови за работа, тъй като до края на годината трябва да се реши близкото бъдеще на американската икономика.

Продължаващата доминация на републиканците в Камарата на представителите е едно от най-големите предизвикателства, с които Обама ще продължи да се сблъсква и във втория си мандат. На фона на големите проблеми пред американската икономика предстоят тежки преговори с политическите опоненти. Затова и още преди да отлети за Вашингтон в сряда, Обама се обади на шефа на долната камара Джон Бьонер, за да подчертае необходимостта от бюджетен компромис след събирането на Конгреса другата седмица. Бьонер отговорил, че републиканците, които по принцип отхвърлят данъчните увеличения, биха се съгласили на компромис. "Г-н президент, това е нашият момент. Ние сме готови да бъдем ръководени не като демократи или републиканци, а като американци", каза Бьонер.

Най-спешният проблем в момента е решаването на проблема с бюджетния дефицит в САЩ. При последната подобна ситуация през август 2011 г. САЩ бяха изправени пред банкрут и за спасяването на държавните финанси бе постигнато споразумение за увеличаване на лимита на държавния дълг, в замяна на мерки за съкращаване на дефицита през следващите 10 години. На 1 януари 2013 г. пък изтича срокът на мерките за стимулиране на икономиката, договорени след кризата от 2008 г., които включват увеличение на държавните разходи и данъчни облекчения. След тази дата, при липса на друго споразумение, влиза в сила законът от м.г., според който необходимите икономии ще бъдат отрязани пропорционално от всички бюджетни сектори, включително здравеопазване, образование и отбрана. Ако това се случи, ще се стигне до пропадане от "фискална скала" и свиване на американската икономика с поне 0,5%. Това би било пагубно за икономиката, която едва се възстановява от кризата. Затова основният приоритет на Обама в близките 2 месеца е да договори с републиканците споразумение за избягването на този сценарий. Бьонер посочи, че партията му би се съгласила на вдигането на някои данъци в замяна на промени на данъчния кодекс и промени в програмите за подпомагане на населението.

Във вътрешнополитически план стоят още два проблема. След победата над републиканеца Мит Ромни, който бе заплашил да отмени реформата в здравната система на демократите, президентът ще трябва да я довърши. Обама обеща и имиграционна реформа, която му помогна да спечели гласовете на латино избирателите и други малцинства в САЩ.

Много е нахъсан, смятат подчинените му. Дори някои го намират за арогантен. Американският журналист Ричърд Улф казва, че по-нахъсана личност от Обама е само съпругата му Мишел.

Президентът най-много се дразни някой от подчинените да му губи времето. Той прекъсва излишните приказки с думите: "Чел съм документа". Мишел също се е променила през годините във властта. Станала е изключително дисциплинирана и стои добре като първа дама на САЩ. Известно е, че и тя става рано, за да спортува. Дори изпреварва Обама с два часа и започва тренировката не в 7.00 ч като Обама, а в 5.00 ч.

За четири години Барак Обама успя да извърши много промени в САЩ, но не успя да се интегрира добре сред политическия елит на Вашингтон, където някои още го смятат за провинциалист, защото предпочита всяка вечер да сяда на трапезата със семейството си, вместо да ходи по коктейли и приеми.

Във Вашингтон казват, че през първия си мандат президентът работи за преизбирането си, а през втория - за оставане в историята. Дори през първия си мандат обаче Обама има безспорни постижения, постигнати в трудни условия.

С преизбирането му той се изправя пред нови тежки предизвикателства. С вота си за него мнозинството американци не само оцениха досегашните му постижения. Те му гласуваха доверие и повярваха, че именно той е държавникът, който най-добре може да изведе страната към още по-добро бъдеще.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай