Байдън надъхва съюзниците, три срещи на върха в Брюксел

От българска страна в срещи ще участват премиерът Петков и президентът Радев

Байдън надъхва съюзниците, три срещи на върха в Брюксел | StandartNews.com

Три срещи на най-високо равнище ще се проведат днес в белгийската столица Брюксел - на Европейския съюз, НАТО и Г-7.

Лидерите на страните от Евросъюза ще обсъдят руската военна агресия срещу Украйна, евентуални нови санкции срещу Русия, както и мерки за прекратяване на руската енергийна зависимост и овладяване на високите цени на енергията в Европа. Някои от държавите, сред които и България, предложиха и таван на цените и намаляване на акцизите на горивата.

От българска страна в срещата участва премиерът Кирил Петков. На гости на евролидерите ще бъде американският президент Джо Байдън, а чрез видеоконферентна връзка участие ще вземе и украинският президент Володимир Зеленски.

Президентът Румен Радев ще представлява страната ни в извънредната среща на върха на лидерите на държавите от НАТО.

Войната в Украйна, предизвикателствата пред сигурността и стабилността по източния фланг, мерките за укрепване на възпиращия и отбранителен капацитет на страните от региона, военна помощ за Киев, са сред темите във фокуса на вниманието на държавни и правителствени ръководители.

Очаква се НАТО да утвърди четири нови батальонни бойни групи в България, Румъния, Унгария и Словакия, и военна помощ за Украйна за справяне с химическа, радиологическа и ядрена заплаха.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай