Артър стана 2 категория ураган за Деня на независимостта

Артър стана 2 категория ураган за Деня на независимостта | StandartNews.com

Чарлстън. Ураганът Артър увеличи мощта си до 2 категория по 5-степенната скала на Сафир-Симпсън, съобщиха американските медии. Стихията удари източното крайбрежие при щата Северна Каролина точно за националния празник 4 юли. 

Националният център за ураганите на САЩ съобщи, че не се очаква ураганът да промени силата си и че ще започне да отслабва в петък през нощта, превръщайки се в посттропически циклон.

Ураганът прекоси крайбрежието при Кейп Лукаут в най-южния край на Северна Каролина с максимална скорост на ветровете до 160 км в час и се придвижва на североизток със скорост 30 км в час.

"Артър" принуди хиляди американци в Северна Каролина да изоставят плановете си за празнуване на Деня на независимостта. Редица селища по източния американски бряг отмениха предвидените концерти и празненства с фойерверки заради очакваните проливни дъждове.

Предупреждения за бури са в сила също в крайбрежните райони на Южна Каролина и Вирджиния и на север до Кейп Код, Масачузетс, съобщава агенцията.

Губернаторът на Северна Каролина Пат Маккрори предупреди на пресконференция населението на щата да се подготви за евентуални прекъсвания на тока. Властите наредиха евакуация на крайбрежни райони преди идващите ураганни ветрове и проливни дъждове.

Метеоролозите предупредиха за възможност от торнада на изолирани места и покачване на водите до 1.5 м в отделни райони като популярните плажове на Аутър Банкс.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай