Армиите се готвят за бъдеща кибервойна

Зад компютърните атаки се крият престъпни групировки, понякога използвани от държавата

Армиите се готвят за бъдеща кибервойна | StandartNews.com

Зад компютърните атаки се крият престъпни групировки, понякога използвани от държавата. Сценарият на кибер Пърл Харбър и всеобща кибервойна е напълно възможен, пише френският журналист Никола Барот за Le Figaro.

Макар кибератаките да нанесоха щети на физическата инфраструктура на Украйна или в Иран, те все още не са толкова големи и продължителни за икономиката и обществото. Но това е въпрос на време.

Помислете за бъдещата комбинация между кибератака и изкуствен интелект, водещи война в мрежата със скорост, която не се подава на човешкото разбиране. Това каза преди година министърът на въоръжените сили на Франция Флоранс Парли

Вирусът Stuxnet, който задържа разработването на иранската ядрена програма заради взлома на центрофугите или вирусите WannaCry и NotPetya, които повлякоха след себе си финансови загуби за милиарди долара, са само началото. Световните армии се готвят за бъдеща кибервойна. А може би тя вече е започнала.

"Нивото на заплаха е достатъчно високо и свързано най-вече с киберпрестъпността. Заплахите, като правило, са насочени към проникване и блокиране на системи, след това за получаване на откуп", пояснява ген. Дидие Тисейр, оглавяващ ComCyber киберкомпонент на френските въоръжени сили.

Например, през 2017-2018 година френското военно министерство беше подложено на атака с цел събирането на данни за запасите от горива за военно-морските сили на Франция.

Министерството определи като автор групата Turla или АРТ25 и зад нея - предположително Русия. Но Русия не е единствената държава, провеждаща кибероперации. Зад АРТ10 стои Китай. Киберпрестъпността може да е в пределите на досегаемост на всеки добре подготвен хакер, но масираните атаки изискват компетенции на ниво държава.

Може ли да се очаква кибер Пърл Харбър - неочаквана и масирана атака, подобна на тази от страна на японците срещу американската база през 1941 г.? "Този сценарий се включва сред възможните", признава ген. Тисейр и допълва, че "редица страни имат необходимия кибер потенциал. Определен брой групи се стремят да намерят уязвимост, да се позиционират. Днес е възможно да се получи системен ефект от кибер атака, която ще разруши цял участък от дадена структура."

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай