4 църкви бойкотират Вселенския събор

4 църкви бойкотират Вселенския събор | StandartNews.com

Руският патриарх със специално послание към участниците

В неделя, когато според православния календар е рожденият ден на Църквата - Петдесетница, на остров Крит ще започне така дългоочакваният Велик и Свят събор на Православната църква. Съборът бе подготвян от близо 50 години и предизвика доста спорове и разногласия в православните среди. Именно тези спорове накараха четири от четиринайсетте православни църкви да откажат участие във форума на Крит.

В близките дни ще излезе и официално послание на синаксиса, в което се очаква да се отправи послание за нагласите, целите и надеждите на предстоящата работа на Събора.

За утре е предвидена среща на предстоятелите с Василиос Лабринос, кмет на Ираклион -административния център на Крит. В неделя пък ще бъде отслужена съборна св. Литургия, а по-късно се очаква предстоятелите да се срещнат с президента на Гърция Прокопис Павлопулус.

Антиохийската, Московската, Българската и Грузинската патриаршия поддържат отказа си от участие в Светия и Велик събор поради съвкупност от нерешени текстови, процедурни, организационни и междуцърковни въпроси. Днес в Москва се проведе кръгла маса на тема "Защо Съборът на остров Крит не стана Всеправославен". Макар забележките си, в Крит присъства делегация на Сръбската православна църква, която в началото изрази своите съображения, обаче отбеляза, че иска съборът в Крит да не е Всеправославен, а просто предсъборна среща. На свое заседание от 15 юни 2016 г. св. Архиерейски синод на Сръбската църква реши да участва в събора, като постави за разглеждане несъгласията и проблемите, повдигнати и от отказалите участие Поместни църкви. Ако присъстващите на Събора, начело с Вселенската патриаршия, откажат да приемат поставените проблеми за разглеждане и разрешаване, Сръбската църква ще бъде принудена да напусне заседанието, се казва в решението на патриаршията в Белград.
Междувременно Руският патриарх Кирил отправи днес послание към присъстващите на Събора в Крит. В него той казва, че "Руската православна църква, винаги е изхождала от убеждението, че гласът на всяка една поместна православна църква, било тя голяма или малка, древна или по-нова, не бива да се пренебрегва и игнорира. Липсата на съгласие с Антиохийската църква означава, че не се е стигнало до консенсус, т.е. проблемът не е решен". Патриарх Кирил казва още, че

не може да бъдат пренебрегнати гласовете

на Грузинската, Сръбската и Българската църква, които подкрепят идеята Съборът да бъде преместен за по-следваща дата". И добавя още, че се надява срещата в Крит да спомогне за преодоляването на възникналите проблеми.
В четвъртък на гръцкия остров бяха посрещнати предстоятелите и делегациите от Йерусалим, Александрия, Румъния, Гърция, Полша и Албания, които се присъединиха към пристигналите по-рано участници в събора от Вселенската патриаршия, Сърбия, Кипър и Чехо-Словакия.
Така на гръцкия остров се събраха делегациите на 10 от общо 14-те Поместни православни църкви.
Първото голямо мероприятие на Светия и Велик събор преди неговото официално начало се състоя днес в Православната академия на о. Крит - синаксис (събрание) на предстоятелите на Поместните православни църкви.
На заседанието бе обсъдено Посланието на Събора, подготвено през изминалата седмица от специална комисия. Списъкът с въпросите, които ще бъдат внесени за обсъждане на синаксиса, все още не е публикуван.
Иначе сред основните въпроси, които бяха обсъдени на заседанието на Предстоятелите, е

приемането на текста на Посланието на Събора

По неговото изготвяне работи специална предсъборна комисия в периода 9-16 юни. Очаква се допълнително да се анализира предсъборната ситуация и да се вземат решения, важни за протичането на форума в дух на братска любов и единство.
На тържествена вечеря днес, която бе организирана от гръцкия министър на външните работи Никос Кодзиас, Вселенският патриарх Вартоломей произнесе кратко слово, в което каза: "Вярваме и се молим предстоящият Свят и Велик събор да допринесе за обединение и разпращане по целия свят на посланието на Православието, което не е нито политическа организация, нито философска идеология, а е разкрилата се спасителна истина за земния и вечния живот".
Той наблегна особено много на ролята на Православната църква, която определи като кивот на християнската традиция. "Оттук насетне нашият предстоящ Свят и Велик събор има голямо значение, тъй като допринася за възможността гласът на Православието да се изрази в послание на силна вяра, жертва, надежда и мирно съжителство в този разединен свят", каза Вартоломей.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай