Мицотакис - аристократът-демократ в политиката

Наследникът на една велика политическа фамилия е десен, но се бори с крайнодесните

Мицотакис - аристократът-демократ в политиката | StandartNews.com

Гърция цяла сега него гледа... Кириакос Мицотакис, лидерът на консервативната опозиционна партия "Нова демокрация" е 51-годишен възпитаник на "Харвард", наследник на известната политическа фамилия Мицотакис. Той обещава предоговаряне на тежките условия с кредиторите на Гърция, икономическо възстановяване, и като цяла една нова Гърция.

Неслучайно Кириакос Мицотакис избра да завърши кампанията си в Солун в Северна Гърция, в региона Македония. Тя е най-войнствено настроена срещу договора от Преспа, подписан между Атина и Скопие.

Залогът е един - дали Гърция, "непослушното дете на Европа", ще поеме по нов политически път.

Управляващата радикална левица СИРИЗА на премиера Алексис Ципрас, която преведе страната през три мащабни и болезнени спасителни програми заради 10-годишната финансова криза, посрещна миграционната криза и подписа Договора със Северна Македония за името. И точно поради тези две обстоятелства е на път да загуби.

"Ще го обсъдим след изборите (договора със Скопие - бел.ред.). Тук е истинската Македония. Въпросът за името беше разрешен - споразумението стана реалност след по-широки дискусии с нашите партньори. Аз, обаче, никога не бих подписал подобно споразумение, което преотстъпва македонската идентичност и език. Обещавам да работя, за да поправя щетите от това споразумение", каза в интервю преди дни Константинос Мицотакис.

Алексис Ципрас е в по-неизгодната позиция, макар да има с какво да се похвали: "Спомнете си през какво преживяхте през 2014 г. и къде е Гърция сега - свободна от оковите на Международния валутен фонд и кредиторите. През 2015 г. поехме управлението с празна държавна хазна, а сега оставяме 35 млрд. евро - пари, които са саможертва на всички гърци."

А това, че страната все още е с най-високия дълг в ЕС - 180% от БВП дори не вълнува гражданите. Важното е, че Гърция бавно се възстановява и вече спокойно може да обърне гръб на "спасителя" Ципрас.

И Ципрас, и Мицотакис обещаваха данъчни съкращения, привличане на инвестиции и нови работни места, за да върнат вярата на свръхобложената средна класа и поне някои от 400 000-те хиляди млади студенти, напуснали страната заради кризата.

Патрицият, който иска да бъде плебей

Кириакос Мицотакис започна кампанията си на 26 май. Предизборните му среща бяха най-малко 200 на брой. Но що се отнася до големи събития от партиен и политически характер, Мицотакис все още е в началото на политическата си кариера и… твърде срамежлив пред телевизионните камери. Завършилите Харвард и други университети със световен престиж невинаги са били любители на тълпата. Но сега, както твърдят близки до него, той се чувства по-малко напрегнат. Изглежда на неговите съграждани по приятелски и достъпен маниер предпочитат да го наричат просто с малкото му име Кириакос.

Въпреки това е трудно да приемем Кириакос за обикновен грък. Неговият баща Константинос Мицотакис бе премиер на Гърция в началото на 90-те години на миналия век. По-голямата му сестра Дора Бакояни пък мина през постове като министър на културата, външен министър и кмет на Атина. Градоначалник на столицата в началото на юни стана неговият племенник Костас Бакояни. Семейство Мицотакис има корени на о. Крит и е свързано с изключителния политик от началото на ХХ-и век Елефтериос Венизелос.

Кириакос Мицотакис признава, че често е критикуван за това, че е потомък на политици, обаче, според самия него, е доказал на гърците, че е обикновен гражданин. Затова и той обеща да не назначава членове на семейството си на ключови позиции.

Медиите в южната ни съседка припомнят, че първите години от живота си Кириакос е прекарал в Париж, където семейството му намира убежище от дясната военна диктатура, наречена „режим на полковниците” (1967–1974). Като представител на цяла фамилия, пострадала от хунтата на полковниците, Кириакос се научава, че трябва да се отнася коректно и по демократичен начин с политиците и с народа.

А компромисът е изключително важен, особено в политическият живот. Като лидер на "Нова демокрация" Мицотакис трябваше да направи отстъпки на най-дясната част от партията си и да назначи Адонис Георгиадис за заместник-председател. Преди да се присъедини към „Нова демокрация“ този политик принадлежал към крайнодясната партия "Народен православен призив". Той най-остро в обкръжението на Мицотакис критикува споразумението от Преспа.

Най-важното за Кириакос Мицотакис в сегашната изборна и нова политическа обстановка е, че, заемайки позицията на що-годе противник на Преспанското споразумение и на умерен ревизионист, той пречи на най-десните да спечелят гласове на вота.

Мицотакис предложи и редица десни реформи. По-специално увеличаване на броя на полицейските служители, борбата срещу вандализма от страна на анархистки групи, за експулсирането на незаконни мигранти. Що се отнася до икономиката, той предлага либерални мерки: намаляване на данъците за предприятията, опростена процедура за приватизация и подобрена администрация. И едно от основните обещания в политиката - създаване на нови работни места.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай