Добра новина за газа от Полша

Така Русия вече не е в състояние да ни изнудва

Добра новина за газа от Полша | StandartNews.com

До края на годината Полша може да стане напълно суверенна при избора на газови доставки и вече да не зависи от Русия, каза полският министър-председател Матеуш Моравецки, съобщава БТА.

Моравецки направи това изказване на съвместна пресконференция с испанския му колега Педро Санчес във Варшава в сряда.

„Разбирайки напълно предизвикателствата, свързани с политиката на Русия, Полша започна изграждането на балтийски тръбопровод от Норвегия, започна изграждането на няколко междусистемни връзки и реши да разшири капацитета за прием на газ в нашия терминал за втечнен природен газ в Свиноуйшче“, каза Моравецки.

Всички тези действия доведоха до ситуация, "в която до края на тази година можем да бъдем напълно и наистина суверенни по отношение на газа", каза премиерът.

"Така Русия вече не е в състояние да ни изнудва по начина, по който изнудва Германия, например", каза Моравецки.

„Съветваме нашите партньори да направят всичко възможно, за да станат независими от партньор, който използва газа като оръжие във война, която води не само срещу Украйна, но и срещу цяла Европа“, каза премиерът.

Моравецки коментира и газовата сделка, която ЕС постигна във вторник.

Съгласно споразумението страните членки се ангажираха да намалят потреблението на газ с 15 процента. Доброволните съкращения ще станат задължителни при спешна ситуация с доставките.

Моравецки каза: „променихме първоначалните предложения на Европейската комисия, така че да отразяват различните условия на страните-членки“.

Пьотр Мюлер, говорител на правителството, каза във вторник, че „Полша не е задължена, в съответствие с този проект, автоматично да намалява обемът на консумацията на газ“.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Автор Редакция
Коментирай