Чехия поема председателството на Съвета на Европейския съюз

Девизът на Чехия е: „Европа като задача: преосмисляне, преустройване, възвръщане на силата“

Чехия поема председателството на Съвета на Европейския съюз | StandartNews.com

От 1 юли Чехия поема председателството на Съвета Европейския съюз. Шестмесечното председателство на Чехия наследява това на Франция, което започна на 1 януари и завърши на 30 юни т.г. 

Във връзка със старта на това председателство, което Прага поема от Париж, постоянното представителство на Чехия е избрало оригинален начин за отбелязване на събитието. Институцията припомня голямото съперничество в спорта, но и най-добро приятелство в личен план, между чехословака Емил Затопек и французина Ален Мимун. За да отпразнува тяхното постоянство и да отбележи началото на чешкото председателство на Съвета на ЕС, Постоянното представителство на Чехия към ЕС организира пробег за приятелство. Пробегът ще се проведе на 2 юли от 15 часа на стадион, където Затопек чупи световния рекорд на 10 км. Средствата, събрани от таксата за регистрация, ще бъдат изпратени на „Хора в нужда“ (People in Need), хуманитарна организация, която помага на раздираната от войната Украйна. А на 1 юли статуята на Пикаещото момченце в Брюксел ще бъде облечена в костюм, вдъхновен от най-известния бегач в Чехия.

Девизът на Чехия за шестмесечното председателство е: „Европа като задача: преосмисляне, преустройване, възвръщане на силата“ и е взет от заглавието на есе на покойния чешки президент Вацлав Хавел от 1996 година.

"Европа и целият свят са подложени на решаваща промяна", заяви премиерът  Петър Фиала в средата на юни, когато представи приоритетите на страната си. "Руската инвазия разклати много наши уверености", припомня Асошиейтед прес думите му.

Страната обеща да използва ротационното председателство на Съвета, който определя и модерира политическия дневен ред на ЕС, за да помогне на Украйна по всички възможни начини. Чехите са сред източноевропейските държави, които горещо подкрепиха ускоряването на кандидатурата на Украйна за членство в ЕС.

Националният дворец на културата (НДК) е осветен с видеомапинг по повод началото на Чешкото председателство на Съвета на Европейския съюз (ЕС). Тази вечер в полунощ Чехия поема ротационното председателство на Съвета на ЕС от Франция.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Редакция
Коментирай