Сряда,

Чехия поема председателството на Съвета на Европейския съюз

От: Редакция -
569
Чехия поема председателството на Съвета на Европейския съюз
A
A
A

От 1 юли Чехия поема председателството на Съвета Европейския съюз. Шестмесечното председателство на Чехия наследява това на Франция, което започна на 1 януари и завърши на 30 юни т.г. 

Във връзка със старта на това председателство, което Прага поема от Париж, постоянното представителство на Чехия е избрало оригинален начин за отбелязване на събитието. Институцията припомня голямото съперничество в спорта, но и най-добро приятелство в личен план, между чехословака Емил Затопек и французина Ален Мимун. За да отпразнува тяхното постоянство и да отбележи началото на чешкото председателство на Съвета на ЕС, Постоянното представителство на Чехия към ЕС организира пробег за приятелство. Пробегът ще се проведе на 2 юли от 15 часа на стадион, където Затопек чупи световния рекорд на 10 км. Средствата, събрани от таксата за регистрация, ще бъдат изпратени на „Хора в нужда“ (People in Need), хуманитарна организация, която помага на раздираната от войната Украйна. А на 1 юли статуята на Пикаещото момченце в Брюксел ще бъде облечена в костюм, вдъхновен от най-известния бегач в Чехия.

Девизът на Чехия за шестмесечното председателство е: „Европа като задача: преосмисляне, преустройване, възвръщане на силата“ и е взет от заглавието на есе на покойния чешки президент Вацлав Хавел от 1996 година.

"Европа и целият свят са подложени на решаваща промяна", заяви премиерът  Петър Фиала в средата на юни, когато представи приоритетите на страната си. "Руската инвазия разклати много наши уверености", припомня Асошиейтед прес думите му.

Страната обеща да използва ротационното председателство на Съвета, който определя и модерира политическия дневен ред на ЕС, за да помогне на Украйна по всички възможни начини. Чехите са сред източноевропейските държави, които горещо подкрепиха ускоряването на кандидатурата на Украйна за членство в ЕС.

Националният дворец на културата (НДК) е осветен с видеомапинг по повод началото на Чешкото председателство на Съвета на Европейския съюз (ЕС). Тази вечер в полунощ Чехия поема ротационното председателство на Съвета на ЕС от Франция.


Всички новини от категория Европа.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички