Жак Дюпре: България не взе случайно историческия семинар

Жак Дюпре: България не взе случайно историческия семинар | StandartNews.com

София. Президентът на „Тенис Европа" Жак Дюпре бе през уикенда в София, като част от лекторите на първия в историята на тениса в света семинар „Младежта в действие". Той бе организиран от Българска федерация тенис по програмата „Тенис Европа". Двудневното обучение бе за организация на спортни събития, а също така и за взаимстване на добрите практики от френската федерация и „Тенис Европа". Лекторите освен Дюпре бяха още Жан Валак - президент на тенис лига Лион към Френската тенис федерация, Камил Моди - работила към Маркетинг и комуникация на Seattle Supersonics (NBA), Международната тенис федерация, Френската федерация по футбол и Евробаскет за жени във Франция, г-жа Мелани Мелард - спортен психолог от Френската тенис федерация и Марко Бегович - представител на Разширеното частично споразумение за спорта (EPAS) към Съвета на Европа. Парите за семинара в София бяха отпуснати от ЕPAS към Съвета на Европа. Пред „Стандарт Нюз" Жак Дюпре даде кратко интервю.

Господин Дюпре каква е оценката ви за първия в историята на тениса семинар „Младежта в действие"?

Това е първия семинар и аз се радвам, че се провежда в България. Неговата цел е покаже, как може да се работи с младите хора. Смятам, че като първи такъв семинарът е постигнал своите положителни цели. За мен всички участници показват високо разбиране на проблема и с гледат и слушат с голямо внимание всичко, което се преподава в залата. Радващо е че имаше голяма активност от участниците и в двата дни на семинара. Вече съм убеден, че всички присъствали на семинара, ще могат да приложат в бъдещата си работа в клубовете всичко това което са научили от лекторите. За мен това е един много добър проект и съм убеден, че и за вбъдеще ще може да се развива в една положителна посока. Сигурен съм, че едни такива проекти биха довели до добри резултати. Бъдещето е младите да поемат организацията и работата във всяка една федерация и клуб. Само така ще могат да бъдат постигнати желаните резултати.

Според вас имали шанс България отново да бъде домакин на семинари като този?

От много години е видно, че Българската федерация по тенис показва и доказва, че е отворена за такива мероприятия и дава домакинство на такива семинари. Това се прави без значение дали мероприятията са изцяло спортни или административни като асамблеята и настоящия семинар. Няма нищо случайно в това, че България е домакин на този първи исторически за тениса семинар. Благодарение на Българска федерация по тенис се провежда това първо мероприятие. Ако има второ предложение от БФТ да се проведе подобен семинар, които да има своето развитие на базата на този първи, то ние с най-голямо удоволствие ще дойдем и ще го проведем. С дейността си през последните години Българска федерация тенис е пример за останалите федерации в Европа.

Сега вече сме в края на 2013-а. Каква е равносметката която си прави „Тенис Европа" за свършеното през годината?

Винаги е трудно да се даде отговор на такъв въпрос. Никога не можем да кажем, че нещата са великолепни и превъзходни. Аз обаче смятам, че годината бе една много добра за „Тенис Европа". Това е така, защото цялата ни дейност с федерациите върви много добре. Треньорите се развиват в положителна насока. Важно е да се отбележи, че във финансово отношение федерациите имат развитие през 2013-а. Както вече казах нищо не е перфектно и има какво да се иска. Това е нещото които ние ще се опитаме да направим през следващата календарна година. Искам да отбележа, че този семинар отвори врати в България. Имаме идеята да го направим в още една страна. Резултатите от тези семинари ще бъдат предоставени на всички европейски федерации. Ако те преценят, че това е нещо добро и е важно за развитието на тениса в техните държави ще помислим, за едно по европейско развитие на нещата.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай