Земеделската земя е бг територия

Въпрос на национална сигурност е да се запази забраната срещу продажбата на чужденци

Земеделската земя е бг територия | StandartNews.com

Трябва да се запази забраната за покупка на земеделски земи от чужденци. Според нас това е въпрос на национална сигурност. В момента съществува забрана, но тя е неефективна. Всеки чуждестранен гражданин, който иска да закупи земеделска земя, може да го направи, като регистрира фирма в България и чрез нея може да закупува земя. По този начин се заобикаля изискването за уседналост в рамките на 5 г. Може да си закупи фирма, но може и да си създаде своя собствена, едно дружество се регистрира в рамките на 5 лв. капитал. Нямаме ефективна защита от спиране купуването на земеделска земя от чужденци и то не само от граждани на Европейския съюз, но и граждани на Република Турция и Русия. Което е озадачаващо, тъй като уж спазваме европейски регламент, а в същото време разрешението важи за турски и руски граждани. Ако трябва да се либерализира режимът, ще могат и те да купуват. Ние като Национална асоциация на зърнопроизводителите сме против, първо, защото става въпрос за национална сигурност. Земеделската земя е територия, а не просто едно средство, което е обект на търговия. Става въпрос за територия и ние защитаваме нашите териториални интереси.

Земята ни е пропита с кръвта на нашите деди

които са отвоювали тази територия. В същото време ние само с един закон ще разрешим възможността тя да попадне в ръцете на националности, дори срещу които сме воювали. За това казваме, че е приоритет от национална сигурност. Актуална е темата също и със закупуването на самолети за охраната на въздушното ни пространство, а също и за териториалната цялост на държавата. Е, как един закон ще възроди тази териториална цялост и ние какво ще охраняваме? Даваме милиарди за самолети, а в същото време глобата е една хилядна част от милиарда. Не можем да си платим глобата, а сме готови да даваме пари за самолети. Неефективно действие. Това е моят личен коментар. Ние, земеделците, държим на нашето основно средство за производство и тази земеделска земя трябва да бъде във владение и собственост на българските земеделци, съответно - на българските граждани. А ако попадне в ръцете на чужденци, това означава някаква форма на зависимост.

Това е съвременната форма на робство

защото притежанието на големи територии във владение на чужди граждани е предпоставка за зависимости от различно естество. Това е съвременната форма на робство, защото тези зависимости, в една част се изразяват в изнудване, изкуствено вдигане на рентите, на цени на земя, които не се обуславят на пазарните механизми и съответно се изкривява целият пазар - пазарът на земя и пазарът на отдаване на земеделска земя.
Проблемът е от 2005 г., когато е подписан договор за присъединяване. Там са поети ангажименти, че от 2014 г. ще се либерализира режимът за продажба на земеделска земя. Има възможност, ЕС разрешава, че всяка една държава може да си промени законодателството вследствие на своите приоритети относно земеделската земя. Нашите приоритети са българските граждани да я обработват и българските граждани да я стопанисват. Мисля, че

може да се намери възможност за заобикаляне на тези изисквания

В Австрия, за да може чужд гражданин да закупи земеделска земя, той трябва да е регистриран като земеделски производител, трябва да има агрономическо образование и да представи бизнесплан, с който да покаже на специализирана комисия, която одобрява този бизнес план, че тази земя, в която ще инвестира в закупуването й, има дългосрочни перспективи за обработка и стопанисване. А в България ние с лека ръка можем да разрешим покупката на земеделска земя от чужди граждани, които ще бъдат единствено и само със спекулативни цели. Нямат идея те да я обработват, а да се препродаде, или да се преотдаде да се обработва, но на по-високи нива от пазарните. Ние се обявяваме срещу спекулирането с последствията на земеделската земя, след като бъде закупена. Затова сме против продажбата.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай