Здравната каса работи като пералня за пари

Здравната каса работи като пералня за пари | StandartNews.com

Споровете защо болниците затъват в борчове избухнаха с пълна сила покрай искането на здравното министерство за актуализация на бюджета на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) до края на 2014 г. Предлагаме поредните мнения по горещата тема.

Дечо Дечев, директор нa университетската болница "Св. Ив. Рилски"

За пореден път разбрахме, че в момента, в който се заговори за реформа в здравеопазването, на преден план изскачат "здрави сили" и унищожават всичко в зародиш. Сега беше идеалният момент, в който да се решат жизненоважни въпроси за здравната каса като остойностяването на дейностите, прякото договаряне с болниците на база качество на медицинския продукт, въвеждането на ефективен контрол, а не на мним. Крайно време е да се разбере и, че вече не може да се продължава по този осигурителен модел. Нужно е да се спре с постоянното повишаване на отчитането на нова заболеваемост, когато всички знаем, че поне една трета от нея не съществува или може да се приеме в извънболничната помощ. Трябва да се направи реално остойностяване на медицинските дейности. Това, което не може да се плати със сегашните средства, трябва да се покрие по друг начин. Например с увеличаване на здравната вноска, с въвеждането на частните фондове и социални структури за хората, които не могат да си позволят повече средства и т.н. Всички тези проблеми можеха да се решат сега, но явно ще трябва да изчакаме догодина, когато отново може да се окажем със същия дефицит.

Актуализацията на бюджета на касата е неудачна и заради неспособността на ръководството й да я управлява добре. Още в средата на финансовата година тя изпитваше затруднения. Вместо да се вземат мерки за намаляването на разходите й обаче се взеха - за повишаването им. Показателно за това е решението на Надзорния съвет от 23 юни, с което бюджетите на болниците ще се изчисляват не на база 2013 г., а въз основа на резултатите от първите пет месеца на тази, когато те са значително по-високи. На фона на липсата на средства това означава, че се обслужват определени частни болници, които освен че извършват медицинска дейност, са известни и като перални на пари. Тоест НЗОК е подвластна на корпоративни интереси. Но вместо да вземат отношение за начина, по който се управлява касата, в парламента говорят само за наливането на повече средства в нея.

Държавата докарва болниците на червено

Д-р Цветан Райчинов, председател на БЛС

И тази година се наложи да се дадат повече средства в здравната система по същата причина, както и предишните. Единствената разлика е, че сега размерът на дефицита е изключително голям. Това е обяснимо, тъй като се прехвърлиха дейности от здравното министерство към НЗОК, които струват 600 млн. лв., а се осигуриха за тях 300 млн. Естествено е, че останалите 300 ще са дефицит. Ако нямаше решение за актуализация обаче, към септември болните щяха да си носят всичко сами в клиниките или да са в безкрайно дълги листи на чакащите, за които няма норматив как се формират. Рискът тогава щеше да е за пациентите и лекарите.

Ако няма промени в системата на финансиране и ако държавата не започне да внася пълния размер на вноските за хората, които осигурява - пенсионери, деца и т.н., проблемите ще се повторят и догодина. Ако се прехвърлят нови дейности към касата и растат безконтролно разходите за лекарства, дефицитът може да стане дори още по-голям. Гаранция, че новият парламент ще приеме промени, няма. Но ако и следващите политици не проявят разум и не разберат, че неудачите на здравната система се отразяват пряко и на тях, ще допуснат грешка. Не знам защо трябва да настъпваме мотиката 3 и 4 пъти.

Занапред лекарският съюз категорично ще отстоява промените, които досега нееднократно е заявявал. Те засягат спешната помощ, оптимизацията на доболничната помощ и достатъчното й финансиране, за да отмени донякъде болничната. Също така специализацията на младите кадри, изготвянето на здравна карта и досие и, разбира се, промени в болничната помощ - премахване на пътеката като система за плащане, както и на оборота като стимул за прекомерни хоспитализации. Това са неща, за които говорим от пет години, но никой не иска да се заеме с тях.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай