За независимост ли ще реве шотландският лъв?

За независимост ли ще реве шотландският лъв? | StandartNews.com

Шотландските националисти постигнаха огромна победа на север от границата в националните избори на Великобритания, подготвяйки почвата за нова битка за независимост. Шотландската национална партия (ШНП) превзе някогашната крепост на бившия премиер Гордън Браун в Киркелди, а лидерът на шотландските лейбъристи не успя да спечели място в новия парламент. Дъглас Александър загуби мястото си в битка с 20-годишната студентка по политически науки Майри Блек от ШНП, която ще бъде най-младият британски депутат от ХVII век насам. Националистите печелят 56 от 59-те места в Шотландия, с по едно място за консерваторите, лейбъристите и либералдемократите. Очакват се резултатите от последния избирателен район.

"Шотландският лъв изрева тази сутрин в цялата страна", каза бившият лидер на партията Алекс Салмънд след триумфа. "Шотландия поиска да говори с единен глас, този глас ще говори ясно за Шотландия в следващия парламент", допълни Салмънд, чиято кампания за независимост се провали през септември м. г. Тъй като консерваторите на Камерън печелят изборите, ШНП най-вероятно ще бъде изключена от всякаква роля в британското правителство - сценарий, който може да доведе до нова конфронтация за шотландските стремежи за независимост. ШНП се надяваше да има решаваща роля в Камарата на общините и в съюз с лейбъристите да изхвърлят торите от управлението.

Голямата победа допълнително ще разшири политическата пропаст между Англия и Шотландия. В Англия живее 85% от населението на Обединеното кралство, което включва и Северна Ирландия и Уелс. "Това ще има сериозни последици за Обединеното кралство като политическо обединение. Каквото и правителство се формира след тези избори, ще трябва да има сериозно обмисляне на конституционната структура", каза Мъри Лийт, преподавател по политология в Университета на Западна Шотландия.

Националистите спечелиха само шест места на изборите през 2010 г., а сега постигнаха пълна победа в Глазгоу, чиято голяма работническа класа гласуваше за лейбъристите в продължение на десетилетия. Лидерът на партията Никола Стърджън каза в Глазгоу: "Тази вечер шотландците се довериха на ШНП да направи гласът на Шотландия чут и да се застъпи за прогресивната политика, и това е точно това, което ние възнамеряваме да направим."

"Тези избори не са за независимост. Обещах на хората в Шотландия, че няма да приемаме техния вот като глас за независимост." Резултатите все пак ще подкрепят искането на шотландците за нов референдум след загубата на сепаратистите миналата година. Бившият главен редактор на вестник "Scotsman" Магнус Линклейтър коментира: "Ще има много депутати от ШНП в парламента, за които крайната цел е независимост." След референдума много шотландци се разочароваха от лейбъристите, които даже бяха наричани "червените тори". Въпреки уверенията на Стърджън, нейните опоненти твърдят, че партията несъмнено ще настоява за нов референдум. Не всички привърженици на националистите искат независимост, а проучвания показват, че общественото мнение не се е променили особено през последните месеци.

Консерваторите на Камерън вече описаха перспективата лейбъристите и шотландските националисти да управляват Великобритания като рецепта за хаос и потенциалното разпадане на Обединеното кралство. Потенциален проблем е обещанието на Камерън да проведе референдум до края на 2017 г. за това дали Великобритания трябва да напусне ЕС - нещо, което според Стърджън би било против интересите на Шотландия.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай