"Южен поток" е европейски проект

Западът често гледа само собствените интереси, а забравя по-слабите си съюзници

"Южен поток" е европейски проект | StandartNews.com

Владимир Каролев, икономист

В оригиналното изказване на еврокомисаря Гюнтер Йотингер за "Южен поток" той казва едно към едно, че преговорите за проекта няма да се забързат, а не че ще спрат изобщо. Аз очаквам Европейският съюз да окаже натиск върху Русия под всякакви форми.

 

Не съм геополитик, но "Южен поток" е международен проект, в който участват 7-8 страни, включително Италия и Франция, макар газопроводът да не минава през тяхна територия. Двете най-големи френски и италиански енергийни компании са съдружници в офшорната част на проекта. Така че това не е руско-източноевропейски проект, а е руско-европейски проект. Или ще бъде реализиран за всички отсечки, или няма да стане. Според мен въобще не трябва да се говори има ли българо-руски проблем или българо-унгарски, защото тук става дума за европейски проект.

 

И действително трябва да се види дали Европейската комисия няма да реши да налага санкции върху Русия във връзка с това, което става в Крим. От друга страна, ако се стигне до налагане на санкции, те ще са насочени към всякакъв вид бизнес, а не само към газовия бизнес. Трудно е да се оценят някакви евентуални ефекти върху България от всичко това. Така, както беше структуриран проектът на база проектно финансиране, за да се вземе дълговото финансиране от структуриращите банки, някой трябва да гарантира преноса на газа през тръбата и този някой щеше да бъде "Газпром Експорт". Иначе тръба просто няма да се строи, а това не се отнася само за българската част, а за целия проект. Поне това прочетох преди няколко месеца във Financial Times, където бе поместен коментар на тема "Южен поток". Така че, ако проектът не стане, няма да стане за всички.

 

А дали Европа има нужда от "Южен поток" - има хора, които са против и казват: "Няма нужда, шистовият газ ще е достатъчен". А други пък отговарят: "Няма да стане с шистовия газ". В крайна сметка аз не съм газов експерт и не мога да преценя дали е нужен за Европа, или не. Но иначе, ако се стигне до вариант проектът да не се строи през България - това ще доведе до индиректни загуби като работни места и т. н. Според мен самият факт, че много големи западноевропейски компании са заинтересовани от този проект, показва, че хора с повече опит и познания по темата от мен виждат, че проектът има смисъл. Имам предвид участието на италианската Eni, френската EDF и германската Wintershall в офшорната част на проекта. Впрочем някой беше казал нещо под формата на виц: "Ако искат да накажат Русия, защо не вземат да спрат "Северен поток"? Мисля, че понякога Западна Европа гледа прекалено много собствените си интереси, без да се съобразява с интересите на по-слаборазвитите си съюзници.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай