Всеки десети дава гласа си за продан

ГЕРБ води с 6% пред БСП, 55 на сто отиват до урните

Всеки десети дава гласа си за продан | StandartNews.com

ГЕРБ води с над 6% пред БСП, а 11 на сто от българите имат готовност да продадат гласа си на парламентарните избори. Това показва последното национално проучване на НЦИОМ. 4,7 процента твърдят, че ще дадат вота си за всеки, който им плати, а 6,6 биха взели пари само от партията, която харесват. 89% от запитаните са категорични, че не биха пуснали бюлетина срещу заплащане при никакви обстоятелства. Социолозите не са установили зависимост между стандарта на живот и декларираната готовност да спазарят гласа си. От началото на кампанията желаещите да отидат до урните срещу материален стимул са се увеличили с 1,5 на сто. Агенцията посочва, че най-податливи са бедни, необразовани, хора от малцинствата, жители на малки градове и села.

По повод засиления интерес към пазара на бюлетини в интернет вече върви шегата: "Престъпление е, когато броят на купените и продадените гласове не съвпадне".

71% заявяват, че ако забележат нарушения на изборите, ще подадат сигнал до компетентните органи. 29 на сто обаче не биха си правили труда да уведомят полицията и избирателните комисии.

Желание да упражнят вота си на 12 май засега показват три пети от анкетираните. На тази основа социолозите от НЦИОМ предполагат, че избирателната активност ще бъде около 55 на сто. Най-висока готовност за гласуване показват хора над 60 години, образовани и заможни, жители както на села, така и на областни центрове. Две трети от негласуващите изтъкват като основна причина съмненията си в честността на изборите.

НЦИОМ посочва към момента сигурно присъствие в 42-ия парламент на ГЕРБ, БСП, ДПС и "Атака". Сериозен шанс да прескочи 4-процентовата бариера има и "България на гражданите". Другите две политически сили, които могат да спечелят депутатски места, са "ДСБ - БДФ" и партията на телевизия СКАТ - НФСБ. Изследването отчита и повишаване в хода на кампанията на доверието към коалиция "Център - Свобода и достойнство" (НДСВ и НПСД), "ГОРДА България", РЗС и ВМРО. Некоректно би било в началото на кампанията да се правят прогнози за представянето на новоучредени партии и коалиции, които гравитират около и под изборния праг, предупреждават социолозите от НЦИОМ. Данните показват запазване на дистанцията между ГЕРБ и БСП, която е в рамките на 6,4%. От януари насам червените свалят 2 процента от подкрепата си, а партията на Бойко Борисов губи 0,3 на сто от електоралната си тежест.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай