Вървим към 4 кабинета за половин година

Вървим към 4 кабинета за половин година | StandartNews.com

Защо президентът Росен Плевнелиев показа във вторник, че все още вярва във възможността този парламент да излъчи правителство? Защото е длъжен да направи всичко възможно, за да предотврати политическата криза. Именно в този контекст трябва да се чете и изказването му, че ще даде мандат на политическата сила, която има най-голям шанс да състави кабинет. На самия Плевнелиев вероятно също не му се прави трети служебен кабинет. А и трябва да имаме предвид, че ще е особено трудно да конструира такъв. Нека само се замислим колко ще са хората, които ще искат да поемат министерски пост буквално за един месец. Защото по всичко личи, че новоизбраният президент Румен Радев ще си назначи собствено служебно правителство.
Освен това Патриотите вече заявиха готовност да съставят кабинет.
Според мен обаче няма шанс за правителство в рамките на този парламент и твърдо вървим към извънредни избори. ГЕРБ няма политически интерес да влезе или да подкрепи правителство на Патриотичния фронт. Това по никакъв начин не устройва ГЕРБ. Партията на Борисов направи силен тактически ход, подавайки оставка на кабинета, защото всеки ден във властта след тази загуба на президентските избори щеше да бъде електорална щета. ГЕРБ имат политически интерес да се проведат предсрочни парламентарни избори, защото в крайна сметка партията на Борисов продължава да е първа политическа сила и има реална възможност след тези избори да успее да направи кабинет с подкрепата на още една или две партии.
Нееднозначен е отказът на новоизбрания президент Румен Радев да присъства на вчерашния КСНС и да участва в подредбата на служебния кабинет. Борисов нарече това „несериозно", други също смятат, че е бягство от отговорност.

Според трети пък не редно президент, невлязъл в длъжност да съставя кабинет.
Най-добрият вариант беше Радев и Плевнелиев да седнат на една маса и да се разберат за общо служебно правителство, което да бъде назначено от Плевнелиев в средата на декември и после да бъде преназначено от новоизбрания президент Румен Радев на 22 януари, когато встъпи в длъжност. Защото сега ще бъдем свидетели на следното – Плевнелиев ще назначи кабинет, който ще работи 30-40 дни, след което Радев ще го уволни и ще назначи нов. И какво се получава в крайна сметка? От октомври месец до април, когато се очаква да бъде съставено новото правителство, ще имаме четири правителства – "Борисов-2", служебно на Плевнелиев, служебно на Радев и избраното на предсрочните избори. Това само задълбочава политическката криза. Не разбирам наистина какъв беше проблемът Радев да не седне на една маса с Плевнелиев и да съставят общ кабинет. В крайна сметка това е правителство, което не провежда някакви политики. Неговата единствена задача е да проведе предсрочните парламентарни избори и да гарантира тяхната честност.
Другото, което трябва да направи този парламент преди да бъде разпуснат, е да приеме бюджета. Не че има нещо фатално да нямаме бюджет, ще се работи по стария, но е по-добре да бъде избран бюджет, съставен спрямо параметрите и очакванията на нашата икономика през следващата година. Освен това той сам по себе си не е лош, няма революционни новости, няма заложени тежки реформи, увеличени са социалните плащания. В крайна сметка видяхме, че могат да се проявява воля и за общи действия. Декларациите на ГЕРБ, на БСП, на Патриотичния фронт са в една посока – да не се допускат нелегални мигранти от Ирак и Афганистан. Това не са бежанци. Истинските бежанци от Сирия са незначителен процент. Има консенсус около това, че трябва да се засили контрола върху границата. По такъв важен и тежък проблем за България, какъвто са нелегалните мигранти, ако се оформи консенсус, би била една добра новина.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай