Турция и НАТО: Танц върху тънък лед

Турция и НАТО: Танц върху тънък лед | StandartNews.com

Бернд Ригерт, Дойче веле

Вашингтон изпрати в Анкара своя най-високопоставен офицер, за да заглажда напрежението в отношенията между САЩ и Турция, както и останалите членки на НАТО. Шефът на Генералния щаб Джоузеф Данфорд увери, че САЩ и занапред ще се застъпват за демокрацията в Турция и осъди опита за военен преврат. Същото стори и Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг още два дни след опита за преврат. Столтенберг все пак добави, че Турция трябва да се придържа към собствения си демократичен ред, към законността и човешките права.

Но турското правителство смята, че тези уверения за солидарност са твърде сдържани. Президентът Ердоган на няколко пъти призова високопоставените западни политици да отидат на посещение в Турция. А пък от централата на НАТО все още няма официален коментар за чистките, извършени в турската армия срещу предполагаеми превратаджии.
В преамбюла на Договора за НАТО се подчертава привързаността към демократичните ценности и правила. По време на Студената война обаче този текст понякога се подминаваше. През 1949 г., например, Португалия попадна сред основателите на НАТО, а беше под управлението на диктатор. По-късно държавите-членки Турция и Гърция за известно време, след военни преврати, също се управляваха от недемократични режими.

След края на Студената война в НАТО все по-често подчертават, че това е политическа общност на държави, които споделят общи ценности. Най-вече към кандидатите за членство се отправя изискването да бъдат демократични държави. Всъщност обаче в политическо отношение връзките между страните в НАТО са доста по-хлабави в сравнение с тези в ЕС. Гърция и Турция, например, които са в конфликт заради Кипър, обикновено излъчват голямо недоверие една към друга. Нека не забравяме, че когато през 1975 година Турция окупира Северен Кипър, САЩ ? наложиха оръжейно ембарго - независимо от партньорството в НАТО.

ВВС на САЩ имат голяма база с 2000 войника в турския град Инджирлик. Общият брой на военните обекти в Турция, където отчасти има и присъствие на НАТО, възлиза на около 20. Турската армия е втората по големина в НАТО след тази на САЩ. До ден днешен турците участват във всички операции на НАТО - в Афганистан, на Балканите, в Сирия, в Либия. Освен това НАТО наскоро инсталира в Турция радарна система за противоракетната защита на Европа. Военните експерти са единодушни, че във военно-политическо отношение Турция е изключително важен партньор на югоизточния фланг, близо до огнищата на кризи в Близкия изток и до Черно море. Все пак тази важност не бива да се надценява, предупреждава някогашният шеф на Военния съвет на НАТО, германския о.з. генерал Харалд Куят. Турция едва преди 2 години разреши на САЩ да използват базата в Инджирлик за въздушни удари срещу "Ислямска държава". Днес Анкара би могла да използва това разрешение като инструмент за натиск срещу Вашингтон - с цел репатрирането на Фетхуллах Гюлен. Турското правителство, освен това, протестира срещу американската подкрепа за кюрдските сили в борбата срещу ИД. Според официалната турска версия, тези кюрди са терористи.
Турция в момента се кара с още една държава членка на НАТО - Германия. Ябълка на раздора е най-вече резолюцията на Бундестага за геноцида, извършен срещу арменците. В Договора за НАТО няма клаузи нито за напускане, нито за изключване. Решение за напускане може да вземе единствено страната членка. Тоест, структурите на НАТО в Брюксел могат единствено да упражняват политически натиск върху Турция, за да накарат Ердоган да се придържа към законността и да не злоупотребява с извънредното положение.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай