Тарторите на протеста

Тарторите на протеста | StandartNews.com

Културолог и учител по трудово начело на полицейския бунт

Полицейският бунт избухна спонтанно. Буквално за половин час на 3 ноември служители от СДВР и областната дирекция София-област се събраха пред финансовото министерство. А в това време финансист №1 Владислав Горанов и вътрешният министър Румяна Бъчварова обясняваха мотивите за отпадането на привилегиите им.

Първи реагираха от синдикалния алианс "Сигурност". "Говорим си по скайпа, още вечерта събрахме хората от управителния съвет и излязохме с декларация", казва шефът на синдиката, който наброява около 1000 полицаи, Лукан Лазарски. Дейната фигура в организацията е Галентин Грозев. Той излиза и веднага иска среща с Бъчварова и премиера Бойко Борисов. По образование Грозев е културолог. След това завършва и право. "И двете ми висши са от Софийския университет", казва той. Обича да чете майсторите на семиотичния разказ Дж. Р. Р. Толкин и Умберто Еко. Обичам всичко

свързано с
"Властелинът
на пръстените"

Истината е, че философията отдалечава от реалността, а аз като правист и синдикалист трябва да съм вътре в действителността", казва Грозев. Затова поддържа всекидневно физическата си форма с народни танци, карате и фитнес - за да е на гребена на събитията. Грозев е дознател по икономическите престъпления в столичното Пето РПУ. През 2013 г. пише жалби да се сформира екип от дежурни дознатели, а не да с въртят всички и да дават дежурства. "Така се плащат залудо пари за извънреден труд, без да има нужда от толкова хора", казва той. "Шилото в торба" бързо е командировано в "Специализираното звено за противодействие на престъпленията свързани с финансовата система на ЕС" към Софийска градска прокуратура. Не съм подавал молба, не ме питаха, просто ме преместиха, за да се "намали напрежението", разказва Грозев. Преди това кандидатства за младши прокурор в Районна прокуратура. Класиран е на 16 място, но след анонимен сигнал, подаден от Пловдив, че срещу него се води досъдебно производство, етичната комисия го отстранява. "Жалбата бе заведена от конкурентния синдикат СФС-МВР с шеф Валентин Попов за някакви пари, докато съм бил в този синдикат", казва Грозев. След това разследването било прекратено. В онзи момент обаче свършило злокобната си роля да го изтласка от конкурса, признава разследващият полицай. Всичко това не пречи на Грозев да стои на пулса на събитията. До него е съпругата му социолог, която е най-големият съдник на действията му. "Съветва ме

кога да
изляза напред

кога да "обера" емоциите в поведението си", смее се той. Сега с Валентин Попов са рамо до рамо. "Когато имаме една цел, се организираме за секунди", казва Грозев и дава за пример първия митинг навръх професионалния полицейски празник - 8 ноември пред парламента. Тогава всеки от синдикатите организирал автобуси за своите членове, които платили от собствените си профсъюзни каси. На много места обаче полицаите не се делели на синдикати, а се групирали по месторабота, независимо чии членове са. Най-драстичната идея на Грозев за реформа в МВР е местните полицейски началници на районни управления да си говорят активно с гражданите и да се отчитат пред тях за свършената работа. Другият голям синдикат - Синдикалната федерация на служителите в МВР - СФС-МВР. Грозев е бивш негов член, преди да отиде в алианс "Сигурност". Признава, че СФС-МВР са по-многобройни от алианса. Техен шеф е Валентин Попов. След като изтърваха първия ден на протестите, Попов даде брифинг в сградата на КТ "Подкрепа". В първите 50 минути той сякаш пропуска името на премиера Бойко Борисов без чието съгласие каквато и да е промяна не би била прокарана. Като учител по образование Валентин Попов бързо се поправя и фокусира вярно синдикалните претенции.
На 51-годишния шеф на Синдикалната федерация на служителите в МВР Валентин Попов му върви да е по-улегнал, защото е с 13 години по-възрастен от Галентин Грозев. Той дори отдавна е навъртял необходимия стаж, но признава, че не бърза да се пенсионира заради ниската пенсия от около 470 лв., която го очаква, ако реши да напусне сега. Въпреки това Попов е убеден, че докато условията на работа на полицаи и пожарникари в България продължават да са толкова тежки, не бива да се въвежда пенсионна възраст по-висока от 50 г. Попов е в системата на МВР от 1993 г. Две години преди това е завършил педагогика в Югозападния университет в Благоевград. По това време обаче трудно се намира за постоянно работа като учител по трудово обучение, каквато е специалността му. Започнал случайно работа като служител "Гранични проверки" на ГКПП- Станке Лисичково на българо-македонската граница. От началото на тази година вече е младши експерт в ГПУ-Благоевград. Става синдикалист преди 6 години, когато протестите в МВР

се ограничаваха
с пушене в градинката

до министерството. Попов е едновременно млад баща и млад дядо. Има 6-годишен син, който непрекъснато търси вниманието му. През януари т.г. пък синдикалният лидер е станал дядо. Дъщеря му от първия брак го е зарадвала с внук.
Макар и трудно намира време за любимите си исторически книги", казва Попов.
От синдиката настояват всички промени да важат единствено за новоназначените служители на ведомството, така както прокламираше бившият вътрешен министър Веселин Вучков.
И Грозев, и Попов са единни в това, че МВР трябва да се реформира. Но това не бива да става с монетарни мерки, а с внимателно премислени краткосрочни и дългосрочни мерки.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай