Понеделник,

Свободата или саламът

От: Failed to load user -
3261
Свободата или саламът
A
A
A

Има нещо гнило в НГДЕК. Това е единственото, което обществото ни научи в последните седмици, когато уволнени учители и директорка се обстрелваха взаимно с компромати в името на "спасението" на Класическата гимназия. Никой не разбра точно какво е "гнилото".

Няма и да разбере. Най-пикантната новина - за сексскандал в училището, се оказа дълбоко невярна, но пък затъмни подробностите около това кой как ръководел училището, кой щял да връща в него академизма и кой - свободата на словото. Ако някой искаше да предизвика дебат за това, той така и не се състоя. Случи се обаче друго - доверието към едно училище падна до критичната граница. Може би дори и под нея. А заедно с него може би падна и остатъкът от доверие към родното ни образование, ако изобщо някога го е имало. Кой родител ще запише детето си там, където "има нещо" - все едно какво. В крайна сметка хората се интересуват от това - дали детето им ще научи нещо в това училище, или ще запълва дефицита си от гражданско образование, като го въвличат в подписки "за" и "против". Дали ще се готви за матура, или ще протестира пред вратите на все едно кое министерство в името на каузи, които така и никой не е дефинирал ясно.

Онова, което държавната немара за образованието не успя да направи за 24 години слободия, си го предизвикаха самите работещи в училището - за добро или за лошо. Жалкото обаче е, че ставащото там наистина трябваше да бъде повод за поставяне на въпроси, които очевидно никой няма да зададе. И те са свързани не само с една конкретна гимназия, а със ситуацията, в която са поставени българските училища като цяло. При това от няколко години - откакто след прословутата учителска стачка в училищата влезе системата на делегираните бюджети. Малко или много тя направи директорите пълновластни феодали в рамките на школото по простата причина, че те са хората, които се разпореждат с парите. Онова, за което говорят уволнените учители /дори ако преувеличават конкретно за НГДЕК/ е повсеместна ситуация - много от преподавателите не смеят да шукнат от страх, че ще загубят макар и нископлатеното си работно място, ако изкажат позиция, обратна на тази на шефа.

Бонуси се раздават не за успехите на класа на изпитите, а за лоялност към директора, и никой дори не смее да се оплаче. А няма и на кого - прословутата система от критерии, по която се определя диференцираното заплащане, се определя от същия този директор. В много от училищата условията се диктуват от кликите около шефовете, а синдикатите са изправени пред избора или да бъдат клакьори в пиеската, или да се опитват да се борят с вятърни мелници. И май много от тях избират първото. Въпросът за свободата на словото в училище отдавна е заприличал на дилемата от известната реклама: "Свободата или саламът?" Е, няма защо да виним учителя, че избира салама. Но можем да виним системата, че го поставя пред подобен избор. Дори и да са правомерно уволнени, поне на теория учителите от Класическата повдигнаха наболелия въпрос, пред който съсловието колективно затваря очи - този за авторитарната зона, в която се превръща българското училище. Мненията по нея не се оборват с компромати - дори и ако те са по-интересни от самата тема за свободата. Компроматите са винаги по-интересни от подобни теми. Но все пак нека не забравяме, че училището, освен да учи, трябва и да възпитава свободни хора. Да не се чудим после защо не го прави.


Всички новини от категория БГ футбол.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички