Странният случай с КТБ шашна инвеститорите

Странният случай с КТБ шашна инвеститорите | StandartNews.com

Владимир Малчев, управител и инвестиционен консултант ИП "Бул Тренд Брокеридж" ООД

Българският капиталов пазар имаше една малко по-спокойна седмица в сравнение с това, през което инвеститорите трябваше да преминат в предходните. Като изключим търговската сесия от понеделник, когато отново имаше разпродажби, макар и не големи и не толкова масови, през останалата част от периода борсовите играчи очевидно заеха изчаквателна позиция. Лошият старт на седмицата не можа да бъде компенсиран в следващите дни и в крайна сметка основните борсови индекси, които измерват представянето на родния капиталов пазар, завършиха периода с понижения в рамките на 1-2%, до нива с около 15-16% под върховите си за годината.

Това, че борсовата търговия изглежда като типична за летния отпускарски сезон, е само на пръв поглед. Изключително ниската активност, малкото на брой сделки, обороти и обеми са типични за тази част от годината, но с тази разлика, че в момента участниците на Българска фондова борса не си почиват спокойно по плажовете, а са "в пълна бойна готовност", тъй като ситуацията в държавата е много непредвидима.

Това, което се случи с публичната Корпоративна търговска банка, и това, което вероятно предстои като развитие, няма нищо общо с нормалните практики, със законовите разпоредби и процедури. Много е трудно да обясним на чуждестранните инвеститори как през 2014 година подобно нещо се случва в банковата система, която премина без жертви в много по-тежкия период на 2008-2010 година. Само да припомня, че през този период кредитните порфейли на банките рязко се влошиха, достъпът до евтино финансиране от Европа пресъхна, дори паричният поток се обърна обратно в посока към банките-майки. Затова настъпи истинска депозитна война между банките, които се нуждаеха от свежи вложения от фирми и граждани, за да балансират отношението между привлечени депозити и раздадени кредити. Този период отмина, лихвите по депозитите започнаха сериозно да се понижават, много банки започнаха едва ли не да гонят депозанти, защото не им трябва ресурс, тъй като кредитирането не върви, а намирането на други достатъчно доходоносни активи е все по-трудно.

Как да обясним на инвеститорите в акции, че КТБ от банка в отлично финансово състояние, според последния одитиран от водещ международен одитор отчет, изведнъж изчезва от картата? От професионална гледна точка КТБ беше докарана поради ред причини до ликвидна криза. Колко е бил размерът на недостига на ликвидност не се наемам да коментирам, но в такава ликвидна криза ще изпадне всяка банка по света, ако й се струпат едновременно толкова вложители пред офисите, интернет банкирането и т.н. Вместо да лекуваме една ликвидна криза с няколко хапчета, стигнахме до там да говорим за милиарди дългове, които държавата да вземе, за да спасява вложителите, т.е. ще трябва да изпием една аптека с лекарства. Защо е необходимо това? Кой е доказал, че вложителите въобще се нуждаят от спасяване? Кой е доказал, че има капиталова дупка и ако има, че тя не може да бъде покрита с капиталова инжекция от акционерите? При положение, че нямаше капиталова дупка през март, за да се появи толкова голяма сега, че да са необходими милиарди държавен дълг за запълването й, трябва да говорим за някакво рязко обезценяване на активите й, които в по-голямата си част са кредити (около 5 милиарда) и пари и ценни книжа на стойност още 2 милиарда лева. Трябва нещо много специално да се е случило, че да се изяде толкова бързо собствения капитал от над 600 млн. лева и да се стигне до дупка от милиарди.

Тази необяснима с професионални аргументи ситуация ще сложи много тежък отпечатък върху и без това никаквия инвестиционен климат в България. Да не говорим за опасностите, пред които се изправяме, от гледна точка на влошаване с лека ръка и със замах на бюджетната и дълговата позиция на държавата.
Така че оттук нататък движението на БФБ ще зависи в много голяма степен от начина, който ще се избере за решаването на кризата с КТБ.

Безоблачната обстановка на международните пазари също рязко се влоши през последните дни с новите санкции срещу Русия и трагедията със сваления пътнически самолет в района на конфликта в Украйна. Цените на акциите в Русия отново се сриват, рублата също, но този път негативната вълна достигна и останалите пазари, които също се оцветиха в червено, макар и в по-малка степен. Поевтиняването на златото и петролът беше прекъснато заради настъпилата несигурност, но дълго тлеещият конфликт нищо чудно да намери най-сетне решение след ужасяващата човешка трагедия със сваления самолет.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай