Шум за нищо

Данъчните спорове между БСП и ДПС гонят предизборни цели без траен резултат

Шум за нищо | StandartNews.com

София. БСП и ДПС използваха празниците, за да изпеят отново любимите си арии, посветени на данъчното облагане. Коледен тон за песен даде лидерът на БСП Сергей Станишев, който сложи на масата идеята за въвеждане на прогресивен данък от 15 процента за хората с месечни доходи над 2700 лв. от догодина. Други червени дейци притоплиха предизборната концепция за 20-процентов налог върху получаващите над 4500 лв., която агитаторите кръстиха пресилено "данък богатство". Анонсите от "Позитано" 20 обаче бяха отрязани бързо и хладнокръвно от ДПС. Икономическият таран на движението Йордан Цонев многократно подчерта, че в програмата на кабинета "Орешарски" не присъстват никакви знаци за повишаване на преките данъци до края на мандата. Цонев в случая издигна програмата на правителството до ранг на коалиционно споразумение между БСП и ДПС, каквото не съществува в реалния свят.

Всъщност архитектите на сегашната данъчна система са именно Станишев и Орешарски. През 2007 г. те свалиха корпоративния данък от 15 на 10%, а година по-късно въведоха и плоския 10-процентов налог върху доходите на физическите лица. Тогава тройната коалиция обеща, че облекчаването ще привлече инвестиции, ще отвори нови работни места, ще повиши събираемостта на бюджета, ще изсветли икономиката, ще донесе по-високи заплати и ще повиши потребителското търсене.

Почти нищо от тези предсказания не се сбъдна, а през 2009 г. страната започна да търпи ударите на световната икономическа криза. Редно е да се отбележи, че управлението на ГЕРБ също не пипна данъчните нива и предпочете да покрива дефицитите в хазната със средства от фискалния резерв и нови заеми.

Понастоящем обаче фискалният резерв е изгребан, а правителството на Орешарски, запазвайки данъчната скала, неизбежно почна да трупа нови борчове. Зам. финансовият министър Людмила Елкова наскоро обяви, че през 2014 г. държавата ще емитира нов дълг от 4,4 млрд. лв. О тях 1,4 млрд. ще бъдат използвани за покриване на очертаващия се бюджетен дефицит, а другите ще отидат за погасяване на стари борчове. Отделно кабинетът ще тегли 1 млрд. лв. заем от Европейската инвестиционна банка за финансиране на европроекти. Очевидно е, че ако управлението продължи да се пързаля по същата писта (дефицити, покривани със заеми), то следващото правителство ще бъде принудено рязко да повиши данъчното бреме, за да успее да покрие както собствените си разходи, така и завещаните му дългове.
Дилемата "плосък или прогресивен данък" е и важен политически залог, особено в левицата.
В соцпартията Станишев често е критикуван като проводник на ултрадясната фискална политика.

Сега обаче цял ред нови политически партии вземат на въоръжение идеята за прогресивното облагане - "Зелените", Българската левица, "България без цензура", новият проект на Татяна Дончева, та дори подобни нотки се забелязват във вижданията на Реформаторския блок. В навечерието на изборите натискът неминуемо ще принуди БСП да възобнови левичарската реторика, без да е в състояние да я внедри в практиката. За прогресивния данък червените могат да разчитат единствено на "Атака" и няма как да постигнат мнозинство в парламента. В същото време в навечерието на евроизборите лекият идеологически сблъсък е полезен за съдружниците във властта. Напоследък избирателите трудно правят разлика къде започва БСП и къде свършва ДПС и започнаха да гледат на тях като на една политическа сила. Затова и спорът за данъците ще им помогне да се явят с различни физиономии, а не като хомогенен субект. Като странична щета в подновения спор може да се отчете фактът, че сценката "БСП иска, ДПС не дава" започва да се изтърква и публиката все по-малко й вярва. По същия безплоден начин се развиха и дебатите около строежа на АЕЦ "Белене", гъвкавите форми на пенсиониране, облекчаването на ипотечните кредити, слагането на ред при арендата на земята, намесата на държавата в енергетиката. Коалиционните партньори в правителството трябва да са наясно, че самоцелното бълване на думи и обещания без покритие е най-лесният начин за загубване на и без това хилавото доверие от страна на обществото.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай