Седми блок е сделка между САЩ и Русия

Ние печелим, ако Великите сили са се разбрали

Седми блок е сделка между САЩ и Русия | StandartNews.com

Като всяко едно ново нещо американският реактор в АЕЦ "Козлодуй" си има плюсове и минуси. Плюс е, че AP-1000 има съвсем малко по-добър коефициент на дълбочинно изгаряне на горивото спрямо проекта за "Белене". От гледна точка на средствата за активна и пасивна защита срещу тежки аварии двата реактора са на еднакво ниво. Не е ясно обаче как ще изглежда в ценово отношение изграждането на AP-1000. Според моята предварителна информация цената ще бъде поне 1,5 пъти по-висока като единична мощност, при база за сравнение ЕР-контракт. От друга страна, изграждането е с модулна конструкция, което означава, че доста бързо може да бъде изграден този реактор. Но тази технология вече се прилага и от "Росатом".

Проектът на "Уестингхаус" е по-скоро политически, отколкото икономически.

България стана арена на остър геополитически сблъсък

между Русия и САЩ. И очевидно, за да има равновесие, се взима решение за използване на американската технология. Сигурен съм, че това е някаква сделка, двете големи държави са се разбрали и зад нея има нещо. Не може да бъде по друг начин. Но при положение, че Русия и САЩ са се разбрали, ние обикновено печелим от това. Разбирателството е по-ефективно и печелившо, отколкото конфронтацията. Но така или иначе, само правителството може да решава дали да се строи нова ядрена мощност, или не. Всички видяха, че проектът "Белене" се стартира с политическо решение и се преустанови пак с такова. Изненадващо много бързо се получи положителна оценка на доклада за въздействие върху околната среда. Не ми е ясно каква ще бъде реакцията на страните, които са заинтересовани. Например Румъния. Когато се коментираше проектът "Белене", северните ни съседи дадоха своята подкрепа, но реципрочно разчитаха и на нашата за новите два блока в АЕЦ "Черна вода". Сега не знаем дали има такава сделка.
Но да се върнем на самия AP-1000. Освен като реактор той е по-различен и като гориво от работещите в момента блокове 5-и и 6-и в "Козлодуй". По официална информация то е по-скъпо от руското.

Не е ясно и какво се прави след това с горивото

С руснаците си имаме договор и те го приемат обратно, след като бъде използвано. Възниква и проблем с квалификацията на кадрите. Ние имаме друг тип специалисти, а с AP-1000 трябва да се появят и нови. Защото го няма момента на приемственост. Макар че концептуално реакторите са почти едни и същи. Затова и вероятно кадрите на АЕЦ "Козлодуй" без много усилия ще могат да се преквалифицират и да работят с AP-1000. Освен това "Уестингхаус" участва в модернизацията на 5-и и 6-и блок. Щом американците можаха да навлязат в руската технология, защо и нашите специалисти да не могат да работят с американската. Чисто технологично руският и американският реактори са много близки.
Изграждането на AP-1000 в АЕЦ "Козлодуй" може да се нарече експеримент. Какъвто по мое мнение може да си позволи например Китай, който е втората световна икономическа сила. Там вече се строят такива реактори. Другото е, че AP-1000 все още не е работил. Спомням си, че блокове 1 и 2 в "Козлодуй" бяха изцяло експериментални. Те за първи път се строяха в света. И реално ние доста безболезнено се отървахме от тях като ги затваряхме, защото е

имало някои технологични и технически проблеми

Което е нормално. Но пък при блокове 3 и 4 вече бяха коригирани. Затова само големите икономики могат да си позволят такива експерименти.

За AP-1000 в "Козлодуй" все още не е ясно и кой ще финансира изграждането. Един от проблемите, с които се сблъска и "Белене", беше схемата на финансиране. Сега не е ясно и кой ще бъде собственик на новия блок. В момента имаме проектна компания "АЕЦ Козлодуй - Нови мощности", която обаче едва ли има възможност да привлече ресурс, защото самата тя няма капитализация. В момента въпросите са много повече от отговорите. Но все пак е предизвикателство - имаме някакво решение на правителството, върви се упорито напред. А и зад този проект отдавна е застанала една част от експертната общност. Ако можем да си го позволим, изграждането на AP-1000 в "Козлодуй" не е лошо. И веднага отхвърлям тезата, че се струпват прекалено много ядрени мощности на нашата територия. Ние вече сме ликвидирали 1760 мегавата със затварянето на малките блокове. Следващите 2000 мегавата не са много ясни от гледна точка удължаването на срока на експлоатацията на блокове 5 и 6. Така че във всички случаи 7-ми блок е заместваща мощност или втори център. Трябва да има и следващ реактор, който да се строи - 8-и, защото

обичайна практика е реакторите да са два

за да могат взаимно да се подпомагат. Изграждането на американски реактор в "Козлодуй" не пречи на проекта "Белене". Когато двата работещи в момента реактора бъдат спрени, те трябва да бъдат заменени с нещо. Вариантите са два - руски или американски нови реактори. Така че няма противоречие. Ние няма да затворим едната ядрена база, за да отворим другата. "Козлодуй" съществува, там има и инфраструктура, има и място за развитие, направи се депо за съхраняване на високо радиоактивно отработено гориво и отпадъци.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай