Съседите ни обърнаха историята в "Дисниленд"

Съседите ни обърнаха историята в "Дисниленд" | StandartNews.com

Колкото по-малко победи в историята си има един народ, толкова по-големи са паметниците му. Думите са на албански публицист и са изречени доста преди властта в съседна Македония да реши да "разкраси" столицата си с гигантски бронзови скулптури. За сметка на това мнението на публициста е вероятно най-логичното обяснение за армията от паметници в македонската столица. Ако решиш да преброиш бронзовите фигури в центъра на Скопие, може свят да ти се завие. Паметниците обаче, които не са на спорни личности, се броят на пръсти.

На централния площад в Скопие се издига най-големият паметник, наречен "Воин на кон". Заедно с постамента той е с височина от 31 метра и всъщност представя Александър Велики. Никой от жителите на Скопие не може да обясни защо основният монумент е без име, но вероятно властите са решили да не дразнят допълно Гърция, с която и без това имат безброй ядове. Бащата на Александър Велики - Филип е увековечен на другия бряг на Вардар със статуя, която с постамента се издига на 29 метра. "Имам чувството, че правят толкова големи паметниците, за да се виждат от София", сподели преди време Никола Наумовски от неправителствената организация "Площад Слобода". Така е. Виждат се от София, но причината не е в размера, а във факта, че "Войнът на кон" е заобиколен от бронзова компания от български исторически личности. От едната страна на трон се е възцарил цар Самуил, чието име е изписано като Самоил, а от другата - конниците Даме Груев и Гоце Делчев. В Скопие има паметници на българите Васил Чакаларов, Христо Узунов, Павел Шатев, Христо Татарчев. Част от проекта "Скопие 2014" е и скулптурата на поета Никола Вапцаров. Увековечени са светите братя Кирил и Методий, както и техните ученици Климент Охридски и Наум.

Освен паметници на личности от чужда история македонската столица се е окичила и с чужди национални символи. Първият, набиващ се на очи, е червеният двуетажен автобус, който по принцип е символ на британската столица Лондон. Копие на парижката Триумфална арка се издига в македонската столица. Порта Македония обаче е два пъти по-малка от оригинала. В началото на годината пък започна строителството на фонтана "Ди Треви". "Циркът е пълен. Градът ни е македонската версия на "Дисниленд", казват местните.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай