Путин прати НАТО по дяволите

Путин прати НАТО по дяволите | StandartNews.com

Румяна Божкова,
www.generationfblog.blogspot.com

"Ако реши, Русия може да нападне Украйна в рамките на дни. Смятаме, че те са готови да тръгнат и смятаме, че могат да постигнат целите си в рамките на между три и пет дни, ако получат указания да направят това". Необичайно директното за международната дипломация изявление не идва от някой апологет на политиката на руския президент Владимир Путин, а от шеф на НАТО.

Думите на върховния главнокомандващ обединените въоръжени сили на алианса в Европа ген. Филип Брийдлав всъщност са признание за безсилие. Безсилието на единствения оцелял военен блок в модерния свят, който от години е поставен в унизителната ситуация на наблюдател на разрастващите се амбиции на една държава, която отказва да играе по правилата на същия този модерен свят.

Преминаването на Крим към Руската федерация, осъществено за броени дни, всъщност е огромен шамар срещу наложения от десетилетия "модус операнди" в международната политика. Установен от западния свят, според който установените след Втората световна война национални граници не може и не бива да бъдат преначертавани. Русия не само си позволи да го направи, но дори не си даде труда да намери достатъчно солидно оправдание за действията си, освен изтъркания от употреба лозунг за "защита на руските интереси зад граница".

Това самочувствие, граничещо с арогантност, не е случайно. През последните години при управлението на Владимир Путин Русия отново се върна триумфално на международната сцена, след като преди това беше отписана като новия "умиращ човек" на световната политика. На фона на непрекъснато подобряваща се икономика и нарастващ стандарт на живот, драстично увеличените военни разходи и огромната подкрепа сред населението Путин може да си позволи да каже ясно на западните си "партньори": "Идите к чьорту с вашим правилам!" И го прави.

И, да, Европейският съюз и НАТО може да правят гръмки изявления, да заплашват със санкции, да дрънкат (но тихичко, за да не ядосат Кремъл) с оръжия, но ще трябва рано или късно да си признаят, че всъщност са безсилни да върнат хода на историята. Че установените и скрепени с договори правила могат да бъдат нарушавани. Че международното право не важи за арогантни гиганти като Русия. Че въпреки цялото лустро на цивилизацията единственият валиден закон остава този на джунглата, в който по-силният може безнаказано да погълне по-слабия.

За съжаление това признание неизбежно развързва ръцете за нови провокации. Не виждам кой (и с какво право) може да попречи в бъдеще на Москва или на друга държава с имперски амбиции да "присъедини" доброволно или със сила територии на свои по-слаби съседи, към които има апетити. Още повече, че според ново проучване 58% от руснаците вярват, че Русия има правото да "защити" своите граждани, включително чрез анексиране на територии в страни от бившия СССР.

"Ще трябва да видим доколко нашият алианс е подготвен за една различна парадигма, едни различни правила. Ще трябва да преосмислим състоянието на нашите сили, позиционирането, обезпечаването и готовността им", призна с половин уста Брийдлав.

Добре дошли в новия свят! Добре дошли в джунглата!

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай