Петък,

Проблемът не е в правителството, а в системата

От: Администратор -
4614
Проблемът не е в правителството, а в системата
A
A
A

София. Всяка капка българска кръв е ценна и не бива да я проливаме по паветата. Първо, защото я нямаме в излишък напоследък, и после, защото с всяко пускане на кръв губим частица от онзи устойчив ген, който преведе българите през превратностите на историята и направи така, че все още да ни има. Завчера пред парламента младежи от бунта и полицаи се биха до синьо, без да разберем, за какво точно българи млатят българи. Всъщност и двете страни имат своята кауза - протестите искат промяна на установените в последните години властови модели у нас, хората под пагон пък правят това, което им повеляват законите и конституцията - опитват да пазят обществения ред.

Драмата не е в това, че от двете страни на огражденията има по някой пострадал. Драмата е в смисъла на пролятата кръв. Вероятно няма българин, който да не си е задавал наивния въпрос дали ако Левски, Ботев и Бенковски не бяха станали курбан на борбата за национално освобождение, България нямаше да е друга днес. Както и какво реално се промени, след като пламна варненецът Пламен Горанов. Има крайни мнения и в обратната посока - дали ако нашият преход не бе толкова мирен и бунтарите от 1989-а не бяха постъпили като румънците с фамилия Чаушеску, днес нямаше да живеем по-добре.

Но понеже споменът за мъжа факла от Варна е най-ясен, нека разсъждаваме по въпроса за смисъла от кръвта и саможертвата в новото време. Правителството на Борисов падна тази зима под натиска на уличните протести, в България се проведоха поредните извънредни парламентарни избори, а Варна има нов кмет. И какво от това? Хората са все толкова бедни и обезверени, излъчихме парламент с почти същите главни действащи лица (макар и с друга формула в употребата на властта), а Варна е все толкова мръсна и непривлекателна за чуждите инвеститори. Само Пламен Горанов го няма вече. Енергията на улицата не роди нов политически проект, който да е реална алтернатива на партиите от установеното в последните години статукво.

Същата тенденция се забелязва и днес. В цялото политическо говорене около поредния пик на напрежението пред парламента, а и от лозунгите на бунтарите, не става ясно има ли нацията полезен ход. Според социолозите при избори сега в парламента отново отиват ГЕРБ, БСП, ДПС и "Атака", като към групата ще се добавят и десните от Реформаторския блок. Социолозите дават още шансове на Бареков и някой нов проект на националистическа основа. И какво ново ще ни предложат въпросните играчи? След 6 месеца ще имаме правителство под индиго и най-вероятно нова лавина от протести.

Хората трябва да разберат, че правителството както фабриката или автомобила е една система. Няма никакъв злодей или лош човек (каквото и да е неговото име или партийна принадлежност), който нарочно прави така, че в България да се живее зле. В този смисъл е време някой да се заеме с трудната задача да промени системата, ако тя наистина е изчерпана. По този повод един умен човек беше казал: "Да се унищожи една фабрика или едно правителство просто защото са система, означава да се борим със следствията, а не с причините за проблема. Докато обаче се атакуват само следствията, никаква промяна не е възможна. Ако революцията свали правителството на една система, но законите на системата, излъчваща това правителство, останат непокътнати, то тези закони ще се възпроизведат в следващото правителство". Толкова много се приказва за системата. А толкова малко се мисли.
Нека този път, преди да правим избори или да проливаме кръв, да помислим за промяна на системата.


Всички новини от категория БГ футбол.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com