Призракът на разкола стряска мюфтиите

Призракът на разкола стряска мюфтиите  | StandartNews.com

Вакъфските имоти няма да се продават въпреки борчовете от 4 млн.

Съдебни проблеми и липса на имами мъчат мюсюлманското вероизповедание

Мюсюлманското вероизповедание остана единно на фона на политическите скандали в ДПС и това, изглежда, е единствената добра новина от провелата се в неделя Национална мюсюлманска конференция. Без каквато и да е конкуренция бяха преизбрани досегашният главен мюфтия д-р Мустафа Алиш Хаджи и председателят на Висшият мюсюлмански съвет /ВМС/ Ведат Ахмед. Конференцията в НДК премина пред погледите на съпредседателя на ДПС Мустафа Карадайъ и на прокудения от движението Лютви Местан. Седнали на първия ред двата лагера си разменяха изпълнени с противоречиви чувства погледи, а по-първите мюфтии внимателно лавираха между тях. Въпреки видимото напрежение в зала 1 никой от 976-те делегати не изрази публично каквото и да е несъгласие с дневния ред, процедурите по избора или промените в устава. В речите си главният мюфтия отправи важни послания, затъмнени от медийните очаквания за бурни разправии между лобитата.

Хаджи посочи, че днес много хора се опитват да изкарат дивиденти на гърба на исляма. "От една страна са тези, които злоупотребяват с религията и показват лошо лице на исляма, като го използват за користни цели или за терористични дейности. От друга, национализмът се надига в много части на света и не носи нищо добро, а само загуба за обществото", допълни главният мюфтия. Изявленията на ръководителите и гостите срещу Ислямска държава бяха посрещнати с ръкопляскания от присъстващите на форума.

Най-големият дерт на мюфтийството си остава съдебната битка с д-р Недим Генджев. По всичко личи, че е възможно скоро да се завърти съдебната въртележка, която доведе вероизповеданието до хронична липса на легитимност. Проблемът е, че българският съд отмени последователно всички Национални конференции в периода 2006-11 г. Форумът от февруари 2011 г., на който бе преизбран Хаджи, успя да получи регистрация и в продължение на 4 години се радваше на относително спокойствие. През септември 2015 г. Софийският апелативен съд заличи решенията на въпросната конференция. Хаджи обжалва решението пред по-горна инстанция поради което съдебното решение не е влязло в сила. Ако родната Темида окончателно обезсили решенията на конференцията от 2011 г., е твърде възможно и сегашният форум да отлети в правното небитие. При това положение легитимен ръководител на мюсюлманите у нас ще се окаже д-р Недим Генджев, с регистрацията си от 1996 г.

"Ако съдът откаже да регистрира конференцията, ще свикаме нова", коментира Мустафа Хаджи, който очевидно е психически подготвен за подобен развой на събитията. При драматичен обрат в съда, може да се стигне до повторение на ексцесиите в периода 2005-11 г. - превземане на сгради със съдия-изпълнители, блокиране на сметки и дейности, побои между враждуващите крила и т.н.

Вторият проблем е с кадровия ресурс на вероизповеданието. Стана ясно, че у нас на хартия има 1317 джамийски настоятелства. Поради обезлюдяването обаче реално действащи са 1223, от които 1177 бяха излъчили делегати за конференцията. На форума обаче се явиха само 976 делегати. Бившият главен мюфтия Фикри Сали посочи, че 200 джамии в България не се използват поради липса на имами. "Това е недопустимо", възмути се той. Сали сложи пръст и в друга рана - образованието. Висшият ислямски институт, въпреки че вече разполага със сграда и просторен двор, не е акредитиран по Закона за висшите учебни заведения. Няма движение и по планираното строителство на ислямски културен център в Малинова долина. Постоянната смяна на легитимното Главно мюфтийство води след себе си до блокиране на сметки и имоти, които допълнително затормозяват дейността на вероизповеданието. В последно време мюфтийството отчете определени резултати - бяха изградени нови сгради в духовните училища в Момчилград и Шумен, а възпитаниците на всичките школи вече надхвърлят 1500. В периода 2011-15 г. в страната са проведени над 2800 летни курсове по Коран, през които са преминали над 50 000 подрастващи.

За този период са набрани и над 500 000 лв. дарения в полза на религиозното образование. Главното мюфтийство развива и мащабна социална дейност. към настоящия момент то издържа 158 сираци, а социалният му отдел е осъществил проекти на обща стойност над 3 млн. лв. Сериозни интереси се концентрират и около вакъфските имоти. Мюсюлманското изповедание след 2002 г. е регистрирано като едно юридическо лице, което доведе да хаос в управлението на имуществото. За последните години са реконструирани 13 вакъфски имоти и са придобити нови 61. Ремонтирани са 36 джамии и са построени 27 нови храма. Проблемите с имотите са големи, за тяхното решение е необходима съпричастността на всички мюсюлмани", отбеляза Хаджи в доклада си. Главното мюфтийство опроверга всички медийни информации за предстояща разпродаване на апортираните вакъфски имоти и за предстоящ фалит на институцията. "Безспорните ни задължения са приблизително 2 млн. лв., към тях дори да добавим спорните от още два милиона, стават общо 4 милиона лева. Сборът на активите на Мюсюлманско изповедание далеч надхвърля сумата от 4 милиона лева", заяви Пресслужбата на мюфтийството.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай