Приватизацията превърна Слънчев бряг в Содом и Гомор

Приватизацията превърна Слънчев бряг в Содом и Гомор | StandartNews.com

Тихомир Безлов,
експерт в Център за изследвания на демокрацията

Как ще се отрази на родния туризъм престрелката в Слънчев бряг? Това е въпросът, който продължаваме да си задаваме след пукотевицата в най-големия ни курорт. Първо, трябва да видим какво ще се случи със записванията на туристите. Не мисля обаче, че ще има някаква особена промяна. В най-пиковите години по плажовете през 2007- 2008 г. имаше изписани много такива криминални сюжети, но доколкото ми е известно, нямаше кой знае какви спадове на летовници. Спад обаче имаше при израелските туристи, след атентата на летището в Сарафово.

Криминалните истории нямат такова въздействие върху туризма, както терора, стига обаче да не започнат да се повтарят интензивно.

Иначе в Слънчев бряг след като станат някакви престрелки, периодично започват и проверки на полицаи, пожарникари и данъчни. Това според мен е без особена щета за тези, които са в бизнеса. Видяхте, че в случая с въпросното заведение, където бе прострелян Митьо Очите и бе убит негов гард, човекът, който го върти, каза, че не е собственик, а само е упълномощен да управлява. За съжаление повечето рискови заведения функционират по този начин. Знае се, че са на някого от криминалните авторитети, дали от Пазарджик, от Пловдив или София.

Такива групи можем да открием във всичките ни големи атрактивни морски курорта. Такъв тежък инцидент като този в Слънчев бряг обаче не беше се случвал от няколко години. Можем само да предполагаме защо се стигна до престрелката. Моето обяснение е, че капацитетът на службите, които наистина "натискаха" големите групи и рисковите босове, явно по ред причини е намалял и съответно контролът и източниците са изпуснати покрай всички вълни от пенсионирания и напускания. Ще е нужно време, докато нещата се балансират.

Има много полицейски акции тип "Респект" и "Комар". Въпросът е обаче да имаш система, която да не зависи от това колко се старае в момента и колко е подходящ даденият полицейски началник. Най-големият проблем е това наследство в курортите - има огромно количество черен капитал, който е влязъл там и продължава да ражда конфликти. Бедна ви е фантазията кой хотел на кого е собственост в Слънчев бряг. Доста е сложно да се промени нещо, натрупвано с години. Скоро минах покрай бившата къпалня "Република". Тя беше държавна собственост, приватизирана по странен начин през мътните години и вече години държавата не може да си влезе в имотите, защото има хиляди техники, с които сенчестият бизнес си пази интересите. Вижте върху колко градинки в София направиха бетонни блокове. В Слънчев бряг ситуацията е същата, но концентрирана в по-големи мащаби. Има хотели, които са изградени буквално в морето. През 2001 г. се изсипаха милиони черни пари, купуваше се и се приватизираше курорта и никой не питаше от къде са финансите. Раздадоха се какви ли не разрешителни при откровено беззаконие. Нямаше никакви последици. Ясно е, че огромна част от събитията там са в нарушение на закона, но няма последици - пласт върху пласт от престъпления е изграден Слънчев бряг. Затова той е станал нарицателно в Европа за място, където действително е Содом и Гомор, но това също се продава. Има потребители и за този продукт и той генерира огромни приходи.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай